Ajax winnaar van broederstrijd bij RKC Waalwijk

In de broederstrijd van twee voetbaltrainers heeft Ajax van Ronald Koeman gisteren met 2-1 gewonnen bij RKC van Erwin Koeman. In Waalwijk verkleinde Ajax de achterstand op koploper PSV tot zeven punten; de Amsterdammers hebben wel een wedstrijd meer gespeeld.

Zonder overtuigend te voetballen behaalde Ajax zijn vijfde zege in zes competitiewedstrijden. Voor het eerst dit seizoen begon de ploeg in dezelfde formatie als een week eerder. Ronald Koeman paste zijn elftal door blessures, vormcrises of om tactische redenen wekelijks aan. Opmerkelijk is dat zowel Van der Vaart als Sneijder een basisplaats heeft; Koeman zei eerder dat een elftal met beide spelers niet in balans zou zijn.

Tegen RKC maakte Ajax weer geen ingespeelde indruk. In de eerste helft was de thuisploeg de gevaarlijkste ploeg. Slechts een keer wist RKC te scoren. In de zevende minuut schoot Fuchs hard op het doel van keeper Vonk, die het schot van richting zag worden veranderd door Krohn-Dehli en kansloos was. Vier minuten later stond het alweer gelijk. Trabelsi rukte op langs de zijlijn en gaf een voorzet op Sneijder, die met een geplaatst schot in de hoek voor de gelijkmaker zorgde. Doelman Sinouh van RKC was kansloos.

Na de tegentreffer kreeg RKC voldoende mogelijkheden nogmaals op voorsprong te komen, maar zoals wel vaker dit seizoen ontbrak het de Brabantse ploeg aan trefzekerheid. In de laatste tien minuten van de eerste helft herstelde Ajax zich, wat leidde tot een tweede doelpunt. Sinouh, sinds kort international voor Marokko, verwerkte een afstandsschot van de Tsjech Galásek op amateuristische wijze. De Argentijn Rosales had geen moeite voor 2-1 te zorgen.

De manier waarop Ajax aan de tweede helft begon, was veelzeggend over de vorm waarin het elftal verkeert. Tegen degradatiekandidaten als RBC en De Graafschap kon de ploeg van de jongste Koeman het gebrek aan kwaliteit en vorm maskeren, omdat de tegenstand minimaal was. Tegen een voetballende ploeg als RKC kwam Ajax veelvuldig in de problemen. De middenmoter miste een paar grote kansen op de gelijkmaker. Ajax-huurling Krohn-Dehli raakte de paal. Hetzelfde gold in de slotfase aan de andere kant voor Sneijder en invaller Babel.

Na de wedstrijd gooiden supporters van RKC knuffelberen op het veld voor aanvoerder Schreuder, wiens dochtertje ernstig ziek is. Ze zongen ook `You'll never walk alone'. Door de ziekte van zijn dochter was Schreuder vijf weken afwezig bij RKC. Sinds vorige week is hij weer terug op het veld.