Ajax behoudt zijn notering aan beurs

Ajax vindt de voordelen van een beursnotering nog altijd groter dan de nadelen. Na een interne discussie in de afgelopen maanden blijft de voetbalclub dan ook genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs.

Dit heeft voorzitter John Jaakke van Ajax gisteren bekendgemaakt tijdens de aandeelhoudersvergadering. ,,Het is goed dat wij door de beursnotering transparant moeten zijn en verantwoording dienen af te leggen. Dat houdt ons als professionele organisatie scherp'', aldus Jaakke gisteren.

Juist de noodzaak om in financiële zin volledige openheid te moeten geven had de afgelopen maanden tot de vraag geleid of de beursnotering na zes jaar nog altijd voordelig is. De verplichte winstberichten leiden tot extra kritiek op het moment (zoals nu) de club sportief in een dal zit. Maar volgens Jaakke verschaft de notering aan de andere kant juist extra betrokkenheid. ,,Via een paar aandelen kan een supporter hier al zitten''.

Op de aandeelhoudersvergadering waren gisteren zo'n 100 beleggers afgekomen die, los van grootaandeelhouder vereniging AFC Ajax, 6.618 aandelen vertegenwoordigden. Jaakke zegde ook toe om een manier te vinden om het bewaarloon van aandelen te verlagen. Dat bewaarloon maakt het hebben van één of twee aandelen erg duur. Samen met hoofdsponsor ABN Amro wordt op dit moment naar een oplossing gezocht.

De verplichte openheid van Ajax zorgt er ook voor dat de club meer details moet gaan prijsgeven over betaalde of geïncasseerde transferbedragen. Na langdurige discussies met de beurs en met de financiële autoriteit AFM is een compromis bereikt. ,,Wanneer een transferbedrag meer dan 10 procent bedraagt van de omzet [dus hoger is dan 6 miljoen euro], dan zullen wij het voortaan bekendmaken'', verklaarde Ajax-bestuurder Hein Blocks gisteren.