Actie tegen plotse dood jonge sporters

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gaat samen met de wereldvoetbalbond (FIFA) en de Internationale Wielrenunie (UCI) actie ondernemen tegen het grote aantal sterfgevallen onder jonge sporters.

Elk jaar gaan twee op elke 100.000 sportmensen in de leeftijd van twaalf tot 35 jaar plotseling dood. Onder niet-sporters is dat percentage drie keer lager: 0,7. Vertegenwoordigers van de drie organisaties in totaal vijftien deskundigen komen volgende week donderdag en vrijdag bijeen in Lausanne om voorstellen te doen over de wijze waarop het aantal gevallen van plotselinge dood kan worden teruggedrongen. De tweedaagse bijeenkomst staat onder leiding van de Nederlandse cardioloog Erik Meijboom, die verbonden is aan het universiteitsziekenhuis in Lausanne, de Zwitserse stad waar het hoofdkwartier van het IOC is gevestigd.

De experts doen hun aanbevelingen op basis van een studie naar de plotselinge dood van een groot aantal sporters tot 35 jaar en die zullen worden vervat in het `Lausanne Protocol'. De FIFA had onlangs al besloten dat volgend jaar op het jaarlijkse congres, in juni in het Mexicaanse Cancun, extra aandacht zal worden besteed aan het onderwerp, met onder anderen de clubartsen van AC Milan en FC Barcelona.

De plotselinge dood van sporters is volgens de initiatiefnemers van de bijeenkomst in Lausanne een onderschat probleem. In meer dan negentig procent van de gevallen wordt het plotselinge overlijden veroorzaakt door een hartprobleem. Bij de overige bijna tien procent gaat het om verschillende doodsoorzaken, zoals longaandoeningen, hitte, astma, hersen- of rugletsel en doping.

Een greep uit het aantal plotselinge sterfgevallen dit jaar onder sporters:

Vorige week zaterdag viel in het Brabantse plaatsje Zeeland een jongen van veertien jaar dood neer op het veld tijdens een voetbalwedstrijd. In januari viel de Portugese voetballer Miklos Féher (24) van Benfica bewusteloos neer op het veld. Hij overleed in het ziekenhuis als gevolg van een hartstilstand. Datzelfde overkwam de Braziliaanse voetballer Serginho (30) in oktober. In januari overleed het Belgische wielertalent Johan Sermon vermoedelijk aan een acute hartstilstand. Hij was 21 jaar. In juni overleed zijn landgenoot Stive Vermaut, 28 jaar, na een hartstilstand. Bijna een jaar geleden overleed de Nederlandse oud-beroepswielrenner Michel Zanoli, oud-wereldkampioen bij de junioren, aan de gevolgen van een hartstilstand.

    • Ward op den Brouw