Zachtheid zonder zweven

Healing, sjamanen, klankschalen – het aanbod van alternatieve therapieën is groot. In een serie praktijktesten vandaag shiatsu, de massage van drukpunten en en energiebanen.

Geen wierook, geen kaarsen, geen dimlicht, geen oosterse klanken, geen boeddhabeeldjes, alleen een mooie dame op blote voeten in een joggingpak en op de achtergrond zacht kwelende Italiaanse zangers. Hoe oosters shiatsu ook is (een Japanse uitvoering van een Chinese theorie), niets wijst op mystiek in deze lichte kamer. Een massage zonder zweven, dromen en hallucineren staat me te wachten.

Shiatsu-therapeute Marlon Sijmons vraagt naar mijn klachten, naar eventuele fysieke en psychische pijnen en gist naar mogelijke energieblokkades die in mijn lichaam zijn opgeworpen. De energie moet vrij kunnen stromen, stelt zij, terwijl mijn blik wordt getroffen door affiches aan de muur met oosterse mannen. Over hun lichaam lopen tal van lijnen en staan overal punten, met uitleg in Japanse tekens. Het is een fascinerend spel van meridianen (energiebanen) en tsubo's (drukpunten), zoals ze worden genoemd.

Na de kennismaking moet ik me uitkleden, ik mag alleen een broekje aanhouden. Ik moet op een krukje gaan zitten. Ze voelt en drukt op mijn schouders en in mijn nek. Ze voelt spanning en hardheid, zegt ze, wanneer ze lichtjes op bepaalde punten drukt en wrijft. Wanneer ze de spanningen met massage heeft verzacht, kan ik op de behandeltafel gaan liggen. Eerst op mijn buik, handen onder mijn hoofd.

De weg langs de drukpunten (365 in getal) in mijn lichaam kan beginnen. Ze lijkt te zoeken en drukt dan zacht met haar duimen, in mijn nek, op en rond mijn schouders, links en rechts van mijn wervelkolom, en tussen de wervels. Of ik er pijn heb? Nee, zeg ik opgelucht. Ze duwt en strijkt vervolgens op mijn onderrug, op het si-gewricht, waar zich volgens haar een gevoelig punt bevindt. Nee, ook geen pijn. Dan gaat ze naar mijn bovenbenen, knieholtes, kuiten, enkels, bovenvoeten, voetzolen, tenen. Ze drukt, draait, trekt, strijkt met haar vingers en vervolgens met haar hele handen; het is een vreemd gevoel, maar allerminst onaangenaam.

Aanraking doet praten, heb ik vaak horen zeggen door masseurs wanneer ze bezig waren met immer naar aandacht vragende topsporters. Aanraking kweekt vertrouwen. Marlon Sijmons en ik praten over haar manier van masseren, maar ook over andere, dagelijkse dingen en ervaringen. De massage werkt in elk geval ontspannend. Of ze energie opwekt of energieblokkades opheft, weet ik (nog) niet.

Ze oliet haar handen, want ze combineert shiatsu met westerse massage, en gaat nu mijn voorkant te lijf. Weer zachtjes drukken, duwen en strijken op bepaalde punten, van top tot teen. Als ze op mijn buikstreek drukt, klinkt opeens geluid in mijn maag en darmen. ,,Luister, het werkt ontspannend, want ze geven antwoord'', zegt ze bemoedigend.

Ze legt mijn hoofd op een hard kussen. Zachtjes drukt ze boven op mijn hoofd, dan op mijn voorhoofd, slapen; ze duwt en strijkt met haar vingers onder mijn ogen, op mijn wangen, zacht maar indringend. Ik voel de spanning wegstromen, ik voel warmte en zachtheid. Alles wordt warm, Ik voel zacht de energie stromen – of is dat maar suggestie? Ik voel me zeker rustig, zonder te zweven.

Eigenlijk, bekent Marlon Sijmons, zou je op de grond moeten liggen bij shiatsu (betekent: druk met de vingers). Zoals ze dat in Japan doen. Zo kan de therapeut meer druk zetten als hij dat nodig vindt. Met de handpalm, elleboog, knie of voet. Hij kan zo zelfs op het lichaam gaan staan en lopen, met die oosterse voetjes. Daaraan waagt zij zich niet. Met haar westerse lichaamsgewicht zou dat schade kunnen berokkenen. En voortdurend op de grond zitten en masseren, zou bovendien haar rug geen goed doen. Het maakt allemaal weinig verschil, weet ze, de effecten van de massage blijven gelijk.

Na zo'n vijftig minuten laat ze me los. Ik mag me aankleden en krijg een glas water om de vrijgekomen giffen door te spoelen. Ik voel me ontspannen. De energie (Ki) mag nu stromen, zodat genezingsprocessen op gang kunnen komen. Shiatsu kan helend werken, zo wordt beweerd, bij spier- en gewrichtsklachten, hoofdpijn, burn-out, stressbestrijding, slaapproblemen en nog meer narigheid. De effecten van shiatsu zijn bij iedereen verschillend, weet Marlon Sijmons, de een wordt levendiger, de ander rustiger.

En ik? De volgende ochtend word ik zwaar verkouden wakker, de snot stroomt onophoudelijk uit mijn hoofd. Er is iets losgekomen, dat is zeker. Later, wanneer de ellende uit mijn hoofd is verdwenen, voel ik me licht. Mijn lijf lijkt levendiger, sterker en losser. Kennelijk hebben de aanrakingen mij goed gedaan en nieuwe energie gegeven.

Over twee weken: familieopstellingen

Reacties: holland@nrc.nl

    • Guus van Holland