`Werken in Donetsk verrijkt m'n leven'

Twee Nederlanders werken in Oekraïne bij een voetbalclub in Donetsk. ,,Ik ben nog even naar Kiev gegaan om de demonstraties te volgen.''

Hoofd jeugdopleidingen Ton Caanen van Roda JC vertrok vorig jaar met manager Wim Vrösch van dezelfde club naar Oekraïne. Beiden gingen daar aan de slag als respectievelijk hoofdtrainer en technisch directeur van topclub Metalurg Donetsk. Caanen (38) is even thuis in Geleen, maar vertrekt binnenkort weer naar de door een politieke crisis geteisterde Oekraïne.

Waarom bent u nu in Nederland?

Ton Caanen: ,,De winterstop is aangebroken in Oekraïne. Ik hoef me pas in januari in Donetsk te melden, omdat de tweede competitieronde in maart wordt gespeeld. We gaan nog op trainingskamp naar Marbella en Mierlo. De feestdagen kan ik nu in Nederland doorbrengen, dat vind ik wel prettig. Mijn vrouw komt zo af en toe naar Donetsk, maar ze woont de rest van het jaar in Geleen.''

Wat krijgt u mee van de politieke onrust

,,Janoekovitsj komt uit Donetsk, hij is daar heel populair. Zijn aanhangers wilden natuurlijk niets weten van vermeende kiesfraude tijdens de verkiezingen in het oosten, en togen massaal naar Kiev om te demonstreren tegen Joesjtjenko, de presidentskandidaat uit het westen. Omdat er grootscheepse stakingen dreigen, heb ik iets eerder dan gepland het vliegtuig naar Nederland genomen. Toch voelde ik me niet bedreigd. Ik ben zelfs nog even naar Kiev gegaan om de demonstraties te volgen. Er waren honderdduizenden mensen op de been, imposant om te zien. Binnenkort doet het Hooggerechtshof uitspraak in de fraudezaak, ik ben benieuwd naar de uitslag.''

Hoe is de overstap naar Donetsk bevallen?

,,Werken in de Oekraïnse competitie is me honderd procent meegevallen. Op zich maakt het weinig uit of je trainer van een amateur- of profvoetbalclub bent. Het enige verschil is dat de druk in het professionele voetbal vele malen groter is. Ik heb fantastische dingen meegemaakt, zoals UEFA Cup-wedstrijden tegen Parma en Lazio Roma. En wat te denken van de competitietopper tegen Dinamo Kiev? Het stadion daar zat met 90.000 mensen bomvol, en voor de aftrap liep ik met de Dinamo-trainer en legendarische oud-international Alexei Michailitsjenko het veld op. En ik verdien hier een salaris dat ik in Nederland alleen bij een subtopper in de eredivisie kan krijgen.''

Presteert uw ploeg naar behoren?

,,Het bestuur van de club wil ieder jaar rond de derde plaats eindigen en minimaal in de UEFA Cup spelen. Vorig seizoen werden we vierde en plaatsten we ons voor Europees voetbal. Dit jaar staan we derde, met twaalf punten voorsprong op nummer vier Dnjepr Dnjepopetrovsk. Ik voldoe dus aan de verwachtingen, maar daar heb ik zelf ook veel voor gedaan. Ik werk hard en heb me in een vlot tempo de Russische taal eigen gemaakt. Onlangs kreeg ik een mediaprijs, omdat ik de eerste buitenlandse trainer in de competitie ben die zijn persconferenties in het Russisch doet.''

Hoe is het leven in Donetsk?

,,Donetsk ligt in het oosten van de Oekraïne en heeft 1,4 miljoen inwoners. De stad is te vergelijken met een grote stad in het westen van Nederland. De multinationals in Donetsk moeten sinds kort meer belasting betalen. Dat geld wordt gebruikt om de stad van nieuwe impulsen te voorzien. Op horeca- en cultureel gebied is er veel te doen, ik ga regelmatig naar de opera of naar de film. Er is best armoede in Donetsk, maar daar staat ook weer onmetelijke rijkdom tegenover. Een arts verdient hier nauwelijks 150 dollar, een topvoetballer al snel 100.000 euro.''

Hoe lang blijft u nog trainer in Oekraïne?

,,Het voetbal in Oekraïne is in opkomst. Daarom was ik blij met de 2-1 zege die Dnjepropetrovsk onlangs bij FC Utrecht boekte. De neutrale voetballiefhebber heeft toen kunnen zien hoe sterk ploegen uit Oekraïne zijn. Werken bij Metalurg verrijkt m'n leven, ik spreek regelmatig zeer hoogopgeleide, jonge mensen. Ze zijn tevreden met wat ze hebben en maken er het beste van. Op de middellange termijn hoop ik nog eens in Nederland aan de slag te kunnen. Ik ben nog niet in het bezit van het diploma Coach Betaald Voetbal, maar verwacht dat binnen anderhalf jaar wel te behalen. En dan is het misschien weer eens tijd om naar huis te gaan.''

    • Marcel Abrahams