Voetbalmuseum

Sportjournalist en voetbalhistoricus Matty Verkamman stak vorige week een lyrisch verhaal af over een ambitieus plan: het Nationale Voetbalmuseum Johan Cruijff in Middelburg. Het is al langer bekend dat hij hiermee bezig is, samen met Johan Derksen, Hugo Borst en Jaap de Groot.

In het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen was vorige week een congres over sportgeschiedenis. Er waren veel sprekers, waaronder Verkamman over zijn idee. De toespraken zijn afgedrukt in het boek Sporthistorie, tussen feit en mythe.

Verkamman heeft het druk: afgelopen week verscheen deel vier van zijn geschiedschrijving van het Nederlands elftal. Hij heeft inmiddels een eigen uitgeverij, de Buitenspelers. En dus zijn ambitie om in Zeeland een enorm voetbalmuseum te bouwen. Eigenlijk was het in Amsterdam of Rotterdam bedacht, maar die steden boden te weinig. ,,En toen'', zegt Verkamman, ,,kwam Middelburg op de proppen. Goed, zelf woon ik in de buurt van Middelburg, maar de niet-Zeeuwen in ons kwartet moesten beslist even wennen.''

Geld en ruimte waren geen probleem, verzekerden de gemeente Middelburg en het plaatselijke bedrijfsleven. ,,Wat dat betreft moesten we ons he-le-maal geen zorgen maken'', aldus Verkamman. In dit geval gaat het om een locatie van zon 2.500 tot 4.500 vierkante meter, waarvoor 2,5 à 4 miljoen euro nodig is. Dat is nogal wat, maar goed: he-le-maal geen zorgen.

Na dit goede nieuws werden de ambities nog groter: geen museum maar een compleet Themapark Voetbal. Ook Johan Cruijff was een blij man toen hij dit hoorde. ,,Toen wisten we het zeker: het moest Middelburg worden!''

Zowel het nationale als internationale voetbalverleden zal in het museum al dan niet virtueel toegankelijk worden gemaakt. Tastbare objecten als een bal uit 1912 en het shirt dat Marco van Basten in de EK-finale van 1988 droeg toen hij zijn zwieplob (copyright Nico Scheepmaker) maakte, maar ook digitaal wordt veel mogelijk. Playstation gaat dit verzorgen.

Er wordt breed samengewerkt. De NOS opent zijn beeldarchief, waarvoor de omroep in ruil TV-gala's mag organiseren in Middelburg. Verkamman: ,,Alhoewel ik nu ook maar eens een afspraak met John de Mol moet maken.'' Het weekblad Voetbal International stelt zijn fotoarchief ter beschikking. En het Nederlandse voetbalschoenenmerk Quick gaat misschien ook een rol spelen.

Alles hangt echter nog af van de hoeveelheid vierkante meters museumruimte en hoe de inrichting zal zijn. Verkamman: ,,Vragen, vragen en nog eens vragen en vooralsnog geen antwoorden.'' Een ding is zeker: ,,Het museum gaat er hoe dan ook komen.'' De opening moet Pasen 2007 zijn.

jurryt@xs4all.nl

    • Jurryt van de Vooren