Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over de circa vijftig veiligheids- en inlichtingendiensten in Nederland die het moslimextremisme moeten bestrijden maar nauwelijks samenwerken. Ook de nasleep van het overlijden van prins Bernhard. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Reportage over een van de laatste wensen van prins Bernard: een lintje voor de Poolse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog betrokken waren bij de slag om Arnhem. Verder praat historicus Gerard Aalders over Bernhards lidmaatschap van de NSDAP. Ned.1, 20.23-20.55u.

Nieuwslicht. Aandacht voor de vraag of elk mensenleven voor een ziekenhuis even veel waard is, de bestrijding van kanker, kernfusie en hoe mensen elkaar herkennen. Ned.3, 21.20-22.00u.

Nova. Gesprek over inburgering naar aanleiding van de contourennota van minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie Verdonk en aandacht voor het interview van Martin van Amerongen met prins Bernhard over de Lockheedaffaire. Ook een reportage over de in Israël gevangen zittende Palestijnse leider Barghouti die zich kandidaat heeft gesteld voor opvolging van de overleden leider Yasser Arafat. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

De confrontatie. Eerste aflevering van een serie portretten van gehandicapte kinderen en jongeren, die trachten een volwaardige plaats in onze samenleving te vinden. Vanavond gaat het om de meisjes Gilat (7) en Djurney (10) die beiden in een rolstoel zitten en elkaar van de kinderafdeling van het AMC kennen. Ned.1, 19.30-20.00u.

The virgin Mary. BBC-documentaire over de echte Maria, de historische moeder van Jezus Christus. Aan de hand van dramatische reconstructies en computeranimatie wordt een beeld opgeroepen van een vrouw die er heel anders uitziet dan Maria ons nu in geloof en kunst wordt gepresenteerd. Canvas, 21.00-21.50u.

SPORT

Studio sport. De 80-jarige oud-voetbaltrainer Wiel Coerver praat over de door hem ontwikkelde methode voor jeugdige voetballers. Het boek dat hij hierover schreef, verscheen in achttien talen. Ned.2, 22.55-23.30u.

FILM

Home Alone (Chris Columbus, 1990, VS). Komedie in tekenfilmstijl werd mega-hit en bezorgde Macauley Culkin status van kindsterretje. Per ongeluk met de kerst alleen thuisgelaten jochie verweert zich inventief tegen twee onhandige inbrekers (Joe Pesci en Daniel Stern). Yorin, 20.30-22.30u.

Big Daddy (Dennis Dugan, 1999, VS). Komisch vehikel voor Adam Sandler. Onverantwoordelijke dertiger wordt plots opgescheept met de zorg voor een jochie. VRT, 21.40-23.11u.

.La flor de mi secreto (Pedro Almodóvar, 1995, Sp./Fr.). Zie tv-vooraf. Canvas, 23.30-1.15u.

.La stanza del figlio (Nanni Moretti, 2001, It./Fr.). Geluk van een als gegoed, gewoon gepresenteerd gezin in de Italiaanse stad Ancona wordt verstoord door de dood van de zoon. De emoties die dat oproept worden zo kaal mogelijk richting publiek geduwd. Warme én kille film van Italiaanse regisseur Nanno Moretti won in Cannes de Gouden Palm en wordt wel een tearjerker voor denkende mensen genoemd. Ned.3, 23.50-1.25u.

.Sophie's Choice (Alan J. Pakula, 1982, VS). Meryl Streep speelt briljante hoofdrol in indringende verfilming van roman van William Styron over de New Yorkse zomer van 1947, toen een jonge Amerikaanse schrijver (Peter MacNichol) vergeefs iets probeerde te begrijpen van de Auschwitztragedie van een Poolse immigrante. Met Kevin Kline als haar labiele minnaar. Net5, 0.45-3.25u.

RADIO

Kunststof. De dichters Ilja Leonard Pfeiffer en Hagar Peters praten over de kandidaten op de `longlist' voor de verkiezing van de Dichter des Vaderlands. Het publiek kan via www.dichterdesvaderlands.nl kiezen. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van taxi-ondernemer in ruste Marcel van der Vliet in Amsterdam bericht correspondent Rianne Tamis over de lokale radio in Soedan. Verder besprekingen van o.a. de roman Nachtweefsel van de Duitse schrijver Christoph Peters en de film 5x2 van de François Ozon. Na tienen praat grafisch vormgever Wim Crouwel over zijn oeuvreprijs voor design. 747AM, 21.02-23.00u.

Casa luna. Voorzitter Jan Troost van de Chronisch Zieken- en Gehandicaptenraad praat over de `Dag van de Gehandicapten', het beëindigen van zijn voorzitterschap, zijn botziekte en politieke ambities. Radio 1, 0.04-0.45u.