Sjoerd Kuyper schrijft over het lekkere van samenzijn

Literaire erotiek voor kinderen van dertien jaar: het moest er een keer van komen. En niet zo kinderachtig ook. In Het hart en het mes, het nieuwe boek van Sjoerd Kuyper, is het al op bladzijde 24 goed raak: `Nog even en dan zou-ie zingen voor hij ooit een kerk van binnen had gezien. Zeker weten. Hij probeerde de haartjes te aaien, uitstel, uitstel, maar Florrie zette haar benen verder uit elkaar, pakte zijn middelvinger en stak die bij haar naar binnen. Tering! Ze was kletsnat! Stond ze op zijn hand te pissen? Wat was dit?'

Op zijn website schrijft Sjoerd Kuyper dat het hem belangrijk leek `eens uitgebreid aandacht te besteden aan het lekkere van samenzijn, ook als het vrijen niet meteen naar wens gaat'. Dat een magisch realistisch sprookje daar het meest geëigende genre voor is ligt misschien niet voor de hand – maar ach, waarom ook niet? In handen van een andere auteur dan Kuyper zou zo'n boek al snel een belachelijke vertoning worden, maar Kuyper schrijft zo gepassioneerd, zo beeldend en muzikaal dat de lezer zich bijna nergens ongemakkelijk voelt.

Het hart en het mes (het vervolg op De Rode Zwaan (11+) dat Kuyper in 1997 schreef) speelt zich af in 1799 tegen het decor van de bloederige slag om Bergen. Hoofdpersoon Jakob ontmoet Tobias, zoon van de koningin van de Kleine Lieden in Cornwall, die op zoek is naar een vers mensenhart om zijn moeders ziel te kunnen bevrijden. Jakob moet hem daarbij helpen en samen belanden ze uiteindelijk bij het Houtvolk in de bossen van Bakkum.

Op het moment dat Tobias in het verhaal komt is het voor de lezer die geen liefhebber is van fantasy even schrikken. We waren net zo lekker bezig (zie boven). Maar Kuypers schrijflust is zo groot en aanstekelijk dat je op bladzijde 128 best geloven wil dat de jongens van het Houtvolk na hun eerste vrijpartij veranderen in een boom. En ook al schijnt dat een zalige gewaarwording te zijn, dan ben je als lezer toch blij dat Jakob niet met het houtmeisje Tana heeft gevreeën. Of om met de koningin van het Houtvolk te spreken: `Zet je hartje niet in brand zonder water bij de hand!' Kijk, daar heb je als 13-jarige wat aan.

Sjoerd Kuyper: Het hart en het mes, 13+, Leopold, 201 blz.€14,95

    • Monique Snoeijen