Saus van cranberry's

In de wintermaanden zijn cranberry's een welkome verschijning aan tafel. Ze worden meestal als compote geserveerd bij wildgerechten. Ook een zoetere bestemming is ze niet vreemd. Jaren geleden gaf ik al eens een recept voor een apart nagerecht (taart) met cranberry's dat als `mooie rooie' is opgenomen in het derde NRC Handelsblad Kookboek. Er kan ook een friszoete saus van cranberry's worden gemaakt die het goed doet bij vanille-ijs, griesmeelpudding of chocoladetaart. Ook in de oven gepofte appels worden een heel feestelijke verschijning als ze wat van deze saus meekrijgen op het bord. De saus is snel gemaakt en vele dagen houdbaar in een gesloten pot in de ijskast. Of maak een dubbele hoeveelheid en vries een deel van de saus in. Ready to go voor de feestdagen.

Bereiding: Doe de benodigde ingrediënten in een pan, breng aan de kook en laat alles op een laag vuur 12 minuten koken. Pureer de bessen met aanhangend vocht in een roerzeef met fijne schijf boven een kom; gooi de schilletjes die overblijven in de zeef weg. Er moet circa 3 dl fluweelzachte lobbige saus worden verkregen die desgewenst verdund kan worden met een beetje water (of versgeperst sinaasappelsap). Serveer deze saus eens bij Vlaamse appelkoek, een winters toetje uit de zuinige keuken waarvoor het recept binnenkort volgt.

Morgen: makreelmousse.

    • Florine Boucher