Origami-offensief moet Thaise gemoederen bedaren

Zondag wordt koning Bhumibol Adulyadej Rama IX van Thailand 77, en dan zullen ten minste 63 miljoen gevouwen papieren vogeltjes worden uitgestrooid over het zuiden van het land.

Het idee is niet afkomstig van de koning zelf, maar van premier Thaksin Shinawatra. Hij heeft met het `origami-offensief' niet zozeer het verhogen van de koninklijke feestvreugde op het oog, als wel het bedaren van de gemoederen in de zuidelijke, aan Maleisië grenzende provincies die een islamitische uitzondering vormen in het voor de rest overwegend boeddhistische Thailand.

Bij het etnische geweld in Zuid-Thailand zijn dit jaar al meer dan 540 mensen om het leven gekomen, de meesten bij gevechten tussen de veiligheidstroepen en vermeende islamitische strijders. Hard optreden van de politie en de verstikkingsdood, vorige maand, van ongeveer 80 opgepakte demonstranten hebben geleid tot bloedige wraakacties van moslimmilitanten. Thaksin wil nu dat er een eind komt aan die spiraal van geweld. Twee weken geleden riep hij daarom alle 63 miljoen Thai op thuis papieren kraanvogeltjes te vouwen. Die zijn vandaag in de hoofdstad Bangkok in transportvliegtuigen geladen voor het grote vredesbombardement van zondag.

Maar Thaksin weet zelf ook wel dat de inzet van origami-technieken niet toereikend is om verzoening tot stand te brengen in het islamitische zuiden, dat zich systematisch achtergesteld voelt. Het uitstrooien van de kraanvogeltjes zal ,,een psychologisch effect hebben op de gematigde mensen en hun een zeker gevoel van bemoediging geven'', zei de premier gisteren. Maar voor ,,de mensen die leiding geven aan de gewelddadige handelingen (als aanslagen) zal het niet werken''. Daarom heeft hij deze week ook voorstellen gedaan om de veiligheidswetgeving aan te scherpen, naar voorbeeld van de Verenigde Staten.

En de koning? Het is niet bekend wat hij vindt van het uitstrooien van de vogeltjes. Wel dat hij het zijne denkt van Thaksins methoden om vrede te bereiken met harde hand. Vorige maand nog vroeg de monarch premier Thaksin dringend om grote terughoudendheid te betrachten in de aanpak van de onrust in het islamitische grensgebied.