New Yorker Giuliani gaat in grote zaken

Rudy Giuliani gaat zakelijk bankieren. De oud-burgemeester van New York was al drie jaar actief als adviseur voor grote bedrijven en lokale overheden. Met de overname van de zakenbank van accountantskantoor Ernst & Young gaat hij er financiële transacties, reorganisaties, emissies en dergelijke bij doen.

Giuliani Partners neemt Ernst & Young Corporate Finance over, dat zes filialen heeft en zo'n honderd medewerkers. De nieuwe firma heet Giuliani Capital Advisors. Hoeveel Giuliani Ernst & Young heeft betaald, is onbekend.

De ironie van Giuliani's nieuwste activiteit is weinigen ontgaan. De man die in de jaren tachtig de kapitalistische uitwassen op Wall Street bestreed als openbaar aanklager, gaat nu zelf een gooi doen naar het grote geld.

De zestigjarige Giuliani, wiens reputatie voor een groot deel berust op zijn doortastende leiderschap in de nasleep van de terreuraanslagen drie jaar geleden, werkte al langere tijd samen met Ernst & Young. Zo is Giuliani Partners gevestigd op hetzelfde adres als Ernst & Young in New York, in een kantoortoren aan Times Square, en wordt Steven Oesterle, een voormalig bestuurslid van het accountantskantoor, nu CEO van Giuliani Capital Advisors.

Giuliani Partners werd opgericht nog voordat de burgemeester zijn tweede, turbulente ambtstermijn goed en wel had afgerond eind 2001. Het kantoor bestaat vooral uit voormalige gemeenteambtenaren, onder wie Bernard Kerik, de oud-hoofdcommissaris van de New Yorkse politie, en Thomas van Essen, oud-hoofd van de brandweer. Het idee is dat deze groep mensen in de weken na 11 september 2001 heeft laten zien wat crisismanagement is.

Er wordt gespeculeerd dat de Republikein Giuliani nu druk geld aan het verdienen is voor zijn campagne voor de presidentsverkiezingen van 2008.