Mutsaers vertrekt bij Meulenhoff

Schrijfster Charlotte Mutsaers stapt over van uitgeverij Meulenhoff naar De Bezige Bij. Mutsaers is niet de eerste: de afgelopen jaren ging al een twintigtal bekende auteurs weg bij Meulenhoff, onder wie Erwin Mortier, Adriaan van Dis en Marcel Möring.

Mutsaers geeft als reden voor haar vertrek dat de jarenlange onrust bij de uitgeverij kostbare energie heeft gevergd van schrijvers en uitgevers, ,,energie die beter aan het werk ten goede had kunnen komen.''. Ze stelt verder dat een uitgeverij een ,,veilige en inspirerende omgeving'' moet bieden, ,,waar men meer honing aantreft dan azijn. Daarom kan ik me geen betere plek wensen dan De Bezige Bij''. Mutsaers, die ook beeldend kunstenaar is, kreeg in 2000 voor haar literaire werk de Constantijn Huygensprijs. Momenteel is ze bezig aan een roman en een essaybundel.

De onrust waaraan Mutsaers refereert begon rond 2002, toen het moederconcern PCM Uitgevers uitgeverij Vassallucci bij Meulenhoff onderbracht. Per 1 januari 2005 worden Meulenhoff en Vassallucci met Prometheus samengevoegd tot Meulenhoff Prometheus Uitgevers. Volgens Mutsaers is Meulenhoff ,,gedoemd te verdwijnen''. Ook het personeel van Meulenhoff en Vassallucci vreest voor de toekomst; er zouden vijftien banen sneuvelen.

Piet van Riele van uitgeverij Meulenhoff zegt ,,teleurgesteld en verdrietig'' te zijn over Mutsaers' vertrek. Hij wijt het aan de onrust van alle reorganisaties, ,,hoewel de zaken dit jaar juist weer de goede kant opgaan.''