Met één stap de gedichten in met Edward van de Vendel

Een kind zal misschien niet snel vragen: mam, lees dat gedicht over voorzienigheid van Johann Wolfgang Goethe nog eens voor. `Ik liep het bos in. / Puur op gevoel / En niets te zoeken / Dat was mijn doel.' Maar het zal misschien wel nog eens dat gedicht willen horen over dat meisje dat een bloempje vindt (`als sterren stralend keek het me aan') en mee naar haar tuintje neemt. In de tekening die Rotraut Susanne Berner bij het gedicht van Goethe maakte, is het meisje even groot/klein als het bloempje.

Goethes gedicht staat in Al mijn later is met jou, de poëzie-bloemlezing voor kinderen met tekeningen van Rotraut Susanne Berner en waarvoor Edward van de Vendel (die zelf een Zilveren Griffel kreeg voor zijn dichtbundel Superguppie) de gedichten uitkoos. Het boek verscheen oorspronkelijk bij een Duitse uitgever als Dunkel war's, der Mond schien helle. Van de Vendel liet een aantal gedichten vertalen en koos daarnaast werk van Nederlandse en Vlaamse dichters (onder wie Karel Eykman, Han G. Hoekstra, Wim Hofman en Joke van Leeuwen). Sommige dichters maakten bij een tekening van Rotraut Susanne Berner een nieuw gedicht (zoals het gedicht `Kleine Karel' van André Sollie dat louter uit woorden met de beginletter k bestaat).

In deze rijke bundel staan grappige gedichten (bijvoorbeeld `Jeuk' van Frank Adam: `Jeukt die jeuk die jeukt in jou / net zoals de jeuk die jeukt in mij? / Jeukt hij ook soms op je schouder / maar kan je hand er net niet bij?'), klankgedichten (helaas een overdosis aan het begin van de bundel), raadselrijmpjes en meer complexe gedichten (zoals `De panter' van Rainer Maria Rilke over een door zijn tralies bedwelmde panter). De geestige en verrassende illustraties van Berner prikkelen zo, dat kinderen als vanzelf de gedichten binnenstappen. In het geval van de panter achter tralies tekent zij bijvoorbeeld het roofdier in plakjes, alsof het door de eiersnijder is gehaald.

Van Van de Vendel zelf staat in de bundel ook een prachtig, niet eerder gepubliceerd gedicht over een jongen die moeilijk bidden kan omdat hij het lastig praten vindt met meneren. `Dus / als God nou een vrouw was (of een opa dat kan,/ want opa's die waren alleen maar / heel vroeger een man) dan wou ik het nog eens proberen [...].'

Edward van de Vendel (samensteller): Al mijn later is met jou. Illustraties Rotraut Susanne Berner, 6+, Querido, 119 blz. €22,50

    • Monique Snoeijen