`Marion Jones injecteerde zelf groeihormoon'

Olympisch kampioene Marion Jones heeft zichzelf geïnjecteerd met menselijke groeihormonen. Dat zegt Victor Conte, directeur van het voedingssupplementenbedrijf Balco Laboratoriums.

Volgens Conte heeft Jones ook andere prestatiebevorderende middelen gebruikt. De Amerikaanse zou daarmee begonnen zijn in de weken woor de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waar Jones drie gouden en twee bronzen medailles won. Conte, die zegt met eigen ogen te hebben gezien dat Jones zich injecteerde, doet zijn uitspraken in een interview met de Amerikaanse televisiezender ABC dat vanavond wordt uitgezonden.

Balco is leverancier van voedingssupplementen en verboden prestatiebevorderende middelen als bijvoorbeeld de designdrug THG. Sinds begin dit jaar heeft een gerechtelijk onderzoek plaats naar het bedrijf, inclusief tegen directeur Conte en zijn vice-directeur James Valente. De verwachting is dat de zaak rond Balco in maart voor de rechter komt. Volgens onderzoek van het Amerikaanse dopingbureau USADA hebben inmiddels tien atleten een straf gekregen wegens het gebruik van THG of modafinil. USADA is van mening dat deze beide middelen komen van Balco.

Conte zegt dat hij Jones een substantie gaf die hij aanvankelijk aanduidde met `the clear', maar wat later THG, epo en insuline bleek te zijn. Ook vertelt hij hoe hij haar leerde zichzelf te injecteren. ,,Toen ik haar had geïnstrueerd, deed ze het zelf. Ze spoot 4,5 eenheden groeihormonen in de dij van haar rechterbeen. Ze zat naast me. Ze moest veel leren, bijvoorbeeld hoe je de spuit moet klaarmaken en luchtbelletjes er weer uit krijgt. ''

Jones, naar wie een onderzoek loopt van het anti-dopingbureau van de Verenigde Staten op verdenking van het gebruik van steroïden, heeft altijd ontkend prestatiebevorderenden middelen te hebben gebruikt. Op verzoek van haar advocaat Rich Nichols heeft ze in juni van dit jaar een test met een leugendetector ondergaan. Die verliep positief voor haar.

Nichols heeft namens zijn cliënt meteen gereageerd op de uitspraken van Conte voor de camera's van ABC. ,,De verklaringen van Conte in de loop der tijd zijn nogal tegenstrijdig geweest, terwijl het verhaal van Marion Jones steeds hetzelfde is gebleven: ze heeft nooit, ik herhaal nooit, prestatiebevorderende middelen gebruikt. De heer Conte is niet geloofwaardig. Wij dagen hem dan ook uit om precies dezelfde leugendetectortest te doen als Marion Jones heeft gedaan.''

Jones, die afgelopen zomer deelnam aan de Olympische Spelen in Athene maar daar niet succesvol was, is in haar carrière nog nooit positief bevonden bij een drugstest. Volgens Conte komt dat omdat er in de dertien maanden waarin hij met haar samenwerkte geen goede methoden waren om de middelen die hij verstrekte op te sporen.

Conte zei verder nog in het interview dat hij van plan was geweest om Tim Montgomery, de partner van Marion Jones en vader van haar kind, met behulp van drugs aan een wereldrecord te helpen op de 100 meter in 2002. De advocaat van Montgomery weigerde op deze verdachtmaking te reageren.

Conte zei tot slot dat een nieuw prestatiebevorderend middel, `the clear III', momenteel in zwang aan het raken is.

Gisteren meldde de San Francisco Chronicle dat honkballer Barry Bonds voor de rechter heeft toegegeven dat hij stimulerende middelen van Balco heeft gebruikt. Maar hij zou niet geweten hebben dat er in de producten spierversterkende middelen zaten. Bonds sloeg afgelopen seizoen een recordaantal van 73 homeruns in de Amerikaanse competitie MLB.