Koetsjma en Poetin: geen tweede ronde

De presidenten Koetsjma van Oekraïne en Poetin van Rusland zijn beiden tegen een herhaling van alleen de tweede ronde van de Oekraïense presidentsverkiezingen, zoals de oppositie in Kiev eist.

Het Oekraïense Hooggerechtshof neemt vandaag een besluit over de fraude bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 21 november. De twee partijen die elkaar de zege betwisten hebben beloofd de uitspraak te respecteren.

Het Oekraïense parlement riep vandaag – op voorstel van de communistische fractie – president Leonid Koetsjma op de 1600 Oekraïense militairen uit Irak terug te trekken, dit formeel wegens de gevaarlijke situatie daar.

Koetsjma en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin spraken zich gisteren uit tegen een herhaling van alleen de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. De twee spraken elkaar in Moskou. Ze vonden dat een herhaling van de tweede ronde tussen de pro-Russische Oekraïense premier Viktor Janoekovitsj en de pro-westerse ex-premier Viktor Joesjtsjenko geen oplossing brengt. Poetin zei de tweede ronde ,,twee, drie, vijfentwintig keer kan worden gehouden, tot een van de partijen het gewenste resultaat heeft.'' Koetsjma zei ,,geen enkel land te kennen waarvan de wetten zo'n nieuwe tweede ronde mogelijk maken''. In plaats daarvan wil Koetsjma de hele stembusgang herhalen – inclusief de eerste ronde, waarin meer dan twee kandidaten uitkomen en de twee belangrijkste kandidaten voor een tweede ronde overblijven, tenzij een van hen een absolute meerderheid haalt. Die oplossing is uit den boze voor oppositieleider Joesjtsjenko en zijn tienduizenden aanhangers, die nu al twaalf dagen het centrale plein in Kiev bezetten. Zij eisen een herhaling van alleen de tweede ronde.

De rol van Poetin – die voor de verkiezingen twee keer naar Kiev reisde om Janoekovitsj te steunen – werd gisteren gehekeld door de Amerikaanse president Bush. Zonder Poetin met name te noemen zei hij dat verkiezingen geen buitenlandse inmenging verdragen. ,,Elke verkiezing moet de wil van het volk weergeven en niet die van een buitenlandse regering.''

Het Europees Parlement riep gisteren Oekraïne op de tweede ronde van de verkiezingen te herhalen. Ook de Poolse president Kwasniewski deed dat. De Russische Doema beschuldigde van zijn kant met 415 tegen acht stemmen de EU en het Europees Parlement van pogingen ,,een deel van de Oekraïeners tot gevaarlijke acties te bewegen'', met het risico van ,,massale onrust, chaos en de verdeling van Oekraïne''.