Kerik opvolger Ridge in VS

Voormalig politiecommissaris van New York Bernard Kerik is door de Amerikaanse president Bush voorgedragen als minister van Binnenlandse Veiligheid.

Kerik volgt, als zijn benoeming door de Senaat wordt goedgekeurd, Tom Ridge op die eergisteren zijn ontslag aanbood. Ridge wilde meer tijd aan zijn familie besteden. Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid werd opgericht in reactie op de aanslagen van 11 september 2001. Onder het ministerie vallen onder meer de kustwacht, de grenswacht en de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Kerik (49) leidde de politie van New York op `11 september'. De politiecommissaris begon zijn carrière – na een niet-afgemaakte middelbare school – als agent op Times Square in New York en was onder andere directeur van een gevangenis. Sinds eind 2001 was hij betrokken bij de – weinig succesvolle – opleiding van politieagenten in Irak. De afgelopen maanden voerde Kerik campagne voor de herverkiezing van Bush.

President Bush benoemde gisteren eveneens de gouverneur van Nebraska, Mike Johanns, tot minister van Landbouw. Johanns leidde de afgelopen jaren verschillende handelsmissies en groeide op op een melkveeboerderij.

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, John Danforth, heeft zijn ontslag ingediend. Volgens regeringsbronnen is Danforths ontslag ,,een volledige verrassing''. De oud-senator (68) was pas sinds juli ambassadeur en werd de afgelopen maanden genoemd als mogelijk opvolger van Colin Powell als minister van Buitenlandse Zaken. Danforth zal tot 20 januari aanblijven. Zijn opvolger is nog niet bekend.