IEA: import Russisch gas loopt gevaar

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) heeft in een studie gewaarschuwd voor het gevaar van een groeiende afhankelijkheid van Russisch gas in lidstaten van de Europese Unie.

De Russische pijpleidingen lopen deels door het instabiele Oekraïne, terwijl het staatsbedrijf Gazprom een monopolie nastreeft, met als gevolg een hogere prijs. Dit kan de energietoevoer uit het oosten bedreigen, aldus het IEA in een uitgebreid rapport over het energiebeleid van de EU-landen.

Claude Mandil, algemeen directeur van het IEA in Parijs zegt vandaag in de Financial Times dat Europese regeringen zich danig hebben vergist als ze dachten nooit problemen te zullen krijgen met de levering van gas en elektriciteit uit Rusland.

Rusland is de grootste producent van gas ter wereld, met een jaarproductie van ongeveer 500 miljard kubieke meter. Lidstaten van de Europese Unie kopen 40 procent van hun gasimport van de Russen. Het grootste deel hiervan wordt betrokken via Gazprom. Enkele van de nieuwe leden in de oostelijke regio van de EU zijn voor hun energievoorziening zelfs geheel afhankelijk van Rusland.

Volgens Mandil noopt de politieke situatie in Oekraïne en de positie van Gazprom Europese landen naar alternatieve leveranciers te kijken. Fatih Birol, econoom van het IEA, zei deze week over Gazprom: ,,Wij zijn bezorgd dat het bedrijf de markt gaat domineren, terwijl wij juist meer concurrentie willen zien.'' De Russische regering lijkt aan te sturen op overnames in de energiesector en dat baart het IEA zorgen. Zo zou Moskou een fusie nastreven van Gazprom en Rosneft, een staatsoliebedrijf. ,,We hebben de indruk dat de Russische regering zeer geïnteresseerd is in het terugveroveren van belangen en het beheersen van de energiemarkt'', meldt het IEA.

Het is de eerste keer dat het energieagentschap zich zo uitdrukkelijk zorgen maakt over de gastoevoer uit Rusland. Uit welke landen andere landen de EU gas zouden kunnen betrekken zegt het IEA niet. Na Rusland zijn Canada, Algerije, Noorwegen, Indonesië en Nederland de grootste exporteurs van gas. De VS en Groot-Brittannië zijn ook grote gasproducenten, maar consumeren het grootste deel van hun opbrengst zelf.