Gele armbandjes vervalst

Lance Armstrong onderneemt actie tegen het vervalsen van `zijn' gele armbandjes, waarvan de opbrengst naar kankerbestrijding gaat. De valse bandjes zouden in Amerika voor het drievoudige van de originele exemplaren worden verkocht, voor drie in plaats van één dollar.

De Lance Armstrong Foundation, de stichting van de wielrenner die in de tweede helft van de jaren negentig kanker had en daarvan genas, heeft sinds afgelopen zomer ongeveer 25 miljoen gele bandjes met de opdruk live strong verkocht. Een Amerikaanse krant maakte onlangs melding van nepbandjes die waren aangetroffen in winkels in de buurt van Boston. Op basis daarvan kwamen advocaten van de stichting van Armstrong in actie. Vaak ging het om exacte kopieën, soms om bandjes met de opdruk be strong.

De vraag naar de officiële gele bandjes is veel groter dan het aanbod. In Amerika zit een maand levertijd op de rubberen bandjes. In het voorjaar werd het gele bandje geïntroduceerd. Voetbaltrainer Dick Advocaat was een van de eerste `celebrities' die ermee te zien was, bij het EK voetbal. Pas sinds juli (Tour de France), worden ze op grote schaal verspreid.