Elektrische auto vestigt nieuw record

Op 29 april 1899 haalde de Belg Camille Jenatzy in zijn sigaarvormige elektrisch aangedreven vehikel `La Jamais Contente' 100 kilometer per uur. Drie jaar hield zijn wereldsnelheidsrecord stand, om sindsdien door voertuigen met andere aandrijfsystemen te worden verbeterd. Nu is er de Eliica, een auto met acht wielen en 600 kiloWatt elektromotoren van de Japanse professor Hiroshi Shimizu. Op een testbaan in Italië accelereerde de Eliica (Electric Lithium-Ion battery Car) in 4 seconden naar 100 km/uur en haalde een top van 370 km/uur. Daarmee zou deze elektrische auto een Porsche 911 te snel af zijn. Shimizu wilde bewijzen dat elektrische tractie niet saai en traag is. Of autonoom rijdende elektrische auto's er ooit zullen komen, is nog maar de vraag, maar Shimizu's record levert wel een bijdrage aan de ontwikkeling van krachtiger en compactere batterijen, die nodig zijn voor brandstofcellen of hybride auto's.

    • Wim Oude Weernink