Directeur: gemeente betaalt schuld Boijmans

Museum Boijmans Van Beuningen hoeft zich geen zorgen te maken over een uitstaande schuld van 1,3 miljoen euro. De gemeente heeft vorige week laten weten dit bedrag af te lossen.

Dat zegt directeur Sjarel Ex van het museum. In een interne beleidsbrief die hij half oktober schreef naar aanleiding van zijn eerste honderd dagen als Boijmans-directeur, liet Ex personeel en de Rotterdamse wethouder van Cultuur Stefan Hulman (VVD) weten dat de schulden van het museum door een fraudeaffaire en door hoger uitgevallen kosten voor de nieuwbouw 1,3 miljoen euro hoger waren dan voorzien.

Een woordvoerder van de wethouder bevestigt dat er ,,afspraken van boekhoudkundige aard'' gemaakt zijn met Boijmans, maar wil geen specifieke bedragen noemen. ,,De gemeente houdt zich aan de gemaakte afspraken'', aldus de woordvoerder.

Ex: ,, Afgesproken was dat ik bij mijn aantreden met een schone lei zou kunnen beginnen. De boeken lopen altijd wat achter, maar het resterende bedrag wordt door de gemeente afgelost door een extra saneringsregeling.''

In de brief wijst de nieuwe directeur ook op de problemen met een falende klimaatbeheersing en andere zaken die de aandacht verdienen, zoals de aanwezigheid van zilvervisjes die zich voeden met onder meer papier en lijm. ,,Aan de klimaatbeheersing wordt nu met man en macht gewerkt, samen met de installateurs'', zegt Ex. ,,Er is sprake van een schommeling in luchtvochtigheid en intemperatuur die nog beter moet worden afgesteld.'' Een drie bij drie meter grote zwartwitfoto van Gilbert & George, die in het kelderdepot door vocht is aangetast, wordt op dit moment hersteld in het restauratie-atelier, op basis van aanwijzingen van het kunstenaarsduo. Ex: ,,Met deskundigen van het gemeentearchief wordt nog bekeken hoe we de zilvervisjes wegkrijgen. Het is nog geen plaag, maar ze horen niet thuis in een museum.''