Dertig doden bij aanslagen in Bagdad

Bij twee aanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn vanochtend zeker 30 mensen om het leven gekomen. Doelwit waren een shi'itische moskee en een politiebureau.

De moskee in Aadhamiya, een overwegend sunnitische buurt en rebellenbolwerk in het noorden van Bagdad, was doelwit van een zelfmoordaanslag. Hierbij werden 14 mensen gedood en 19 gewond. Shi'ieten zijn toenemend doelwit van aanslagen door sunnitische rebellen die naar wordt gevreesd proberen een burgeroorlog te provoceren. De groep van de Jordaanse terrorist Abu Musab al-Zarqawi eiste in een op internet gepubliceerde verklaring de verantwoordelijkheid op voor deze aanslag op ,,het hoofdkwartier van de afvalligen die hun godsdienst, eer en land hebben verkocht''. Extremistische sunnieten zien shi'ieten als afvalligen die dienen te worden uitgeroeid. Er is overigens geen bevestiging van de claim van Zarqawi's groep, tegenwoordig de Leeuwen van Al-Qaeda in Irak geheten.

De andere aanslag, eveneens door Zarqawi opgeëist, was gericht tegen een politiebureau in het zuidwesten van Bagdad in het district Seydiya, in de buurt van de door opstandelingen en misdadigers onveilig gemaakte autoweg naar de internationale luchthaven. Rebellen bestookten het bureau met mortiergranaten, en drongen het vervolgens binnen. Daar joegen ze op overlevenden. In totaal 16 politiemannen werden gedood, aldus een woordvoerder van de politie. Vijftig arrestanten werden bevrijd en wapenvoorraden geplunderd.

De leden van de Iraakse veiligheidsdiensten zijn al vele maanden speciaal doelwit van de rebellen. In de grote noordelijke stad Mosul zijn sinds rebellen daar vorige maand in het offensief gingen, al de lijken van 60 agenten en leden van de Nationale Garde gevonden. Van de lokale politiemacht is meer dan tweederde deel gedeserteerd. Het doorgaand geweld dreigt de voor 30 januari vastgestelde algemene verkiezingen te ondermijnen. Om de veiligheid van de kiezers te waarborgen heeft de Amerikaanse regering besloten het aantal militairen in Irak met 12.000 tot 150.000 uit te breiden.