De broertjes van schrijver Youp van 't Hek

De Wonderlijke broertjes Pim en Pietje. Waarom de dieren in Artis op zaterdag zo moe zijn is het eerste boek van schrijver Youp van 't Hek. Inderdaad: schrijver, niet: bekende Nederlander. Dat benadrukte Van 't Hek afgelopen zaterdag in het actualiteitenprogramma Nova. ,,Ik ben gewoon schrijver en ik schrijf een kinderboek.''

Maar is het helemaal los te zien? Zou Van 't Heks boek ook aandacht krijgen als hij niet Nederlands best gelezen columnist zou zijn? Vermoedelijk niet.

De wonderlijke broertjes Pim en Pietje is een verhaal over twee jongens die medelijden hebben met de dieren in Artis omdat ze opgesloten zitten. Ze weten de sleutelbos van de oppasser te bemachtigen en laten alle dieren door het hek ontsnappen en houden een groot feest in het Amsterdamse bos. Het is dierentuin-romantiek waar kinderen doorgaans pap van lusten. En Van 't Hek schreef de nachtelijke tocht ook best spannend op. Maar is er iets extra's wat dit boek tot een bijzonder kinderboek maakt?

Speelt Van 't Hek met taal? Schrijft hij zinnen waaraan je blijft hangen omdat ze zo mooi zijn? Is hij een meester in het doseren van zijn verhaal? Heeft hij een originele of bijzonder treffende kijk op de gedachtewereld van kinderen? Het boek over Pim en Pietje is ontstaan uit de verhalen die Van 't Hek verzon voor zijn kinderen en is de papa-vertelt-stijl niet helemaal ontstegen. Het begint zo: `Wonderlijke broertjes, die Pim en Pietje. Mam had gezegd dat ze op woensdagmiddag iets leuks zouden gaan doen. ,,Pannekoeken'', riep Pim. ,,Poffertjes'', hoopte Pietje. ,,Kermis of circus'', zei Pim. ,,Kermis en circus en poffertjes en pannenkoeken'', lachte Pietje. ,,Allemaal fout'', zei mama.'' De lezer heeft waarschijnlijk wel wonderlijkere broertjes meegemaakt.

Van 't Hek is in goed gezelschap. Bekende Nederlanders Paul de Leeuw, Daphne Deckers, Yvonne Jaspers en Kees van Kooten schreven ook middelmatige kinderboeken. En Madonna kon het ook niet, maar die verzamelde tenminste nog de beste illustratoren om zich heen. De tekeningen van Olga Wiese in Pim en Pietje zijn zo flets dat de jongetjes niet van het papier afkomen. Laten we het kinderboek van Youp van 't Hek vooral zien als hulde aan al die vaders die voor hun kinderen verhalen verzinnen.

Youp van `t Hek: De wonderlijke broertjes Pim en Pietje. Waarom de dieren in Artis op zaterdag zo moe zijn. Illustraties: Olga Wiese, 4+, De Bezige Bij, 70 blz. €17,50

    • Monique Snoeijen