Bouwer strijdt met Spaanse bank BBVA

Het Spaanse BBVA, een van de grootste banken van Europa, heeft een hoogoplopend conflict met een Spaanse bouwondernemer die belang in de bank heeft genomen en een bestuurszetel eiste.

De raad van bestuur van BBVA heeft zich gisteren uitgesproken tegen deelname van de bouwonderneming Sacyr Vallehermoso in het bestuur. Daarmee heeft het bankbestuur openlijk de oorlog verklaard tegen de bouwonderneming die over ruim 3,5 procent van het aandelenkapitaal beschikt en een plaats in het bankbestuur eist. De aanval op BBVA veroorzaakte de afgelopen dagen grote commotie in financiële en politieke kringen in Madrid.

Sacyr Vallehermoso, een van de grootste bouwondernemers van Spanje, klopte eind vorige week bij het bankbestuur aan met de mededeling te willen praten over deelname in het bestuur. In de explosieve bouwmarkt die Spanje in de afgelopen jaren beleefde zijn bouwbedrijven sterk gegroeid en Sacyr Vallehermoso leek vastbesloten zijn terrein te verleggen naar de financiële wereld. De bouwondernemer is echter vele malen kleiner dan de grootbank. Het bankbestuur liet gisteren dan ook weten de actie als een speculatieve deelname te beschouwen, waarvoor de bouwer zich stevig in de schulden moet steken.

Niet alleen deze branchevervaging leidde tot opschudding: de aankondiging komt op een politiek zeer gevoelig moment. Na de verkiezingen afgelopen maart namen immers de socialisten het roer over van de conservatieve partij. In Spanje betekent zoiets dat de belangrijkste beursgenoteerde fondsen hun bestuursvoorzitters vervangen door personen die de goedkeuring van het nieuwe kabinet kunnen wegdragen. Vrij algemeen wordt verwacht dat de huidige bestuursvoorzitter van BBVA, de door de conservatieve partij benoemde Francisco González, plaats zal moeten maken voor een kandidaat die de goedkeuring heeft van de socialisten.

Hangende deze beslissing werd de afgelopen dagen druk gespeculeerd over de redenen van bouwondernemer Sacyr om juist nu toe te slaan binnen de grootbank. Als een van de redenen werd geopperd het ,,project Chamartin'', het tot dusver grootste bouwproject van stadsuitbreiding in Madrid, waarbij 25.000 woningen worden gebouwd. BBVA is de belangrijkste financier van het megaproject.

Op de achtergrond spelen meer belangen in de politiek verstrengelde financiële wereld. In een voor meerdere uitleg vatbare reactie heeft Spanje's centrale bank geen bezwaar geuit tegen de deelname van Sacyr, maar tussen de regels laten blijken niet erg gelukkig te zijn met de situatie. Daarbij speelt een rol dat de bouwonderneming tot dusver nauwe relaties onderhield met Banco Santander, Spanje's andere grootbank.

    • Steven Adolf