`Bernhard gaf smeergeld Lockheed toe'

Prins Bernhard heeft tegenover weekblad De Groene Amsterdammer toegegeven dat hij in de jaren zeventig steekpenningen heeft aangenomen van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Lockheed. Dat meldt het weekblad, dat komende week een in 2002 afgenomen interview met de woensdagavond overleden prins publiceert.

Tussen 1995 en 2002 had Bernhard gesprekken met de toenmalig hoofdredacteur van de Groene Amsterdammer, de twee jaar geleden overleden Martin van Amerongen. Afspraak was dat het interview pas gepubliceerd zou worden na de dood van de prins.

,,Ik heb altijd veel geld verdiend, dus dat miljoen van Lockheed had ik niet nodig. Hoe heb ik zo stom kunnen zijn?'', wordt Bernhard geciteerd.

Volgens Bernhard heeft hij van de 1,1 miljoen dollar smeergeld, die Lockheed ten behoeve van hem liet overboeken naar Europa, slechts een klein deel ontvangen: ,,Van dat miljoen heb ik trouwens het grootste deel al mijn leven niet gezien en de rest heb ik weggegeven. Maar dat maakt voor de geschiedenis allemaal niet meer uit. Ik heb mij verzoend met het feit dat straks het woord Lockheed op m'n grafsteen gebeiteld zal staan.''

Hubert Smeets, hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer, zegt niet te weten of het interview geautoriseerd is. ,,Ik heb het Martin van Amerongen niet meer kunnen vragen. Maar Bernhard wist wel wat er in zou komen te staan, zo heeft Van Amerongen mij verteld. Beiden hebben tot vlak vóór de dood van Van Amerongen contact gehouden.''

Of de gesprekken zijn vastgelegd op band of video weet Smeets niet. ,,Een van de zoons van Martin van Amerongen heeft na zijn dood het hele huis uitgespit, maar niets gevonden'', aldus Smeets.

De Rijksvoorlichingsdienst (RVD) zegt desgevraagd niet te weten of de uiteindelijke tekst van het interview aan de prins is voorgelegd. ,,Wat we wel weten is dat er vriendschappelijke gesprekken zijn geweest. Maar daar was niemand bij, dus we kunnen de uitspraken van de prins niet bevestigen'', zegt een woordvoerder.

De RVD heeft bekendgemaakt dat zondagmiddag om twaalf uur het stoffelijk overschot van prins Bernhard wordt overgebracht van Paleis Soestdijk naar Paleis Noordeinde in Den Haag, het werkpaleis van de koningin. Bernhards dochters koningin Beatrix en de prinsessen Irene, Margriet en Christina en Pieter van Vollenhoven zullen hem bij die tocht begeleiden.

Bernhard heeft er net als de koninginnen Emma en Wilhelmina voor gekozen te breken met de traditie in de koninklijke familie om het lichaam te laten balsemen.

Hij zal zijn gekleed in het uniform van generaal-vlieger van de Koninlijke Luchtmacht. Dat is opmerkelijk, omdat het kabinet het na de Lockheed-affaire ,,wenselijk'' achtte dat Bernhard niet meer in militair uniform in het openbaar zou verschijnen. Tegen zijn wens in zal de prins niet in een halfopen kist worden opgebaard.

Het vraaggesprek in de Groene Amsterdammer gaat over méér dan alleen de Lockheed-affaire. [Vervolg BERNHARD: Pagina 3]

BERNHARD

Prins weersprak nazi-verleden niet

[Vervolg van pagina 1] Aan bod komen de nazi-tijd, de sjah van Perzië, het Wereldnatuurfonds en de ,,de hermelijnvlooien en pluimstrijkers'' in de omgeving van Bernhard.

Over de Nederlandse politiek zegt de prins onder meer: ,,Ik ben a-politiek. Altijd al geweest. Stemmen doe ik allang niet meer. Ja, vroeger wel. Dat moest van m'n vrouw. Dan gingen we samen naar de lagere school in Baarn en stemde ik op Piet Lieftinck. Altijd op personen, nooit op partijen.'' Lieftinck was in de periode 1945-1952 voor de PvdA lid van de Tweede Kamer, lid van de Eerste Kamer en minister van Financiën.

In het interview weerspreekt de prins zijn nazi-verleden niet. Van Amerongen: ,,U was een jongen van midden twintig, van lage Duitse landadel, zodat het een wonder was geweest als u geen lid van die club was geworden. En anders dan uw broer bent u niet fanatiek geweest.''

Prins Bernhard antwoordt: ,,Aschwin. Ja, dat was een echte nazi. Al op zijn vijftiende. Die heeft trouwens een vreemde politieke ontwikkeling doorgemaakt. Hij was eerst nazi, totdat hij in de oorlog communist werd om uiteindelijk na de oorlog liberaal te worden.''

Het televisieprogramma Andere Tijden zendt volgende week dinsdag (Net 3, 21.00 uur) een nooit uitgezonden interview van VPRO-redacteur Rudi Boon met Martin van Amerongen over diens gesprekken met prins Bernhard uit.

Maandagmiddag komen de Eerste en Tweede Kamer bijeen voor een herdenkingsplechtigheid in de Ridderzaal. Die dag worden vanaf twee uur alleen Nederlandse autoriteiten, leden van het Corps Diplomatique en vertegenwoordigers van internationale organisaties bij de baar toegelaten voor `officieel rouwbeklag'.

Van dinsdag tot en met donderdag heeft het publiek tussen negen uur 's morgens en elf uur 's avonds de mogelijkheid om afscheid te nemen.

Op zaterdag 11 december wordt Bernhard bijgezet in het familiegraf van de Oranjes in de kelder van de Nieuwe Kerk in Delft. Hij krijgt een plaats naast zijn in maart overleden vrouw prinses Juliana.

Dominee Carel ter Linden, emeritus-predikant van de Kloosterkerk in Den Haag, zal voorgaan in de uitvaartdienst. Hij was ook voorganger bij de uitvaart van prins Claus, de kerkelijke inzegening van het huwelijk tussen Willem-Alexander en Máxima en de doop van hun dochter Catharina-Amalia.