Arrow Rock wil voetbal op radio

Radiozender Arrow Rock Radio heeft een bod gedaan op de uitzendrechten van het betaald voetbal voor de radio. Dit heeft Ad Ossendrijver, een van de eigenaren van de radiozender, vanochtend bevestigd. De andere eigenaar is Willem van Kooten. Met de belangstelling van Arrow komt het aantal gegadigden voor het recht om radioverslag van het betaald voetbal te doen op drie. Ook de NOS en Business Nieuws Radio (BNR) hebben belangstelling.

Arrow doet haar bod onder voorwaarde dat de radiorechten exclusief zijn. Dit betekent dat anderen geen verslag mogen doen van de wedstrijd. Zowel de televisie- als de radiorechten worden verkocht door de Eredivisie CV, waarin alle eredivisieclubs participeren. ,,Als de ECV die exclusiviteit niet garandeert, dan geldt het bod niet'', verklaart Ossendrijver. Regionale zenders mogen van Arrow wel verslag doen, maar dan alleen van regiowedstrijden. Of Arrow een goede kans maakt weet Ossendrijver niet. ,,Het gaat om geld, maar ook om landsbelang en sentimenten.''

Gisteren werd bekend dat John de Mol juist heeft afgezien van een bod op de radiorechten. Hij vindt de onzekerheid te groot over de exclusiviteit van de radioverslaggeving. De NOS is bijvoorbeeld van mening dat radioverslaggeving, in tegenstelling tot een televisieverslag, nooit exclusief kan zijn. Het zou om vrije nieuwsgaring gaan.

John de Mol is eigenaar van investeringsmaatschappij Talpa, dat weer het moederbedrijf is van Noordzee FM en Radio 10 Gold. ,,Na een terdege studie werden niet voldoende waarborgen voor exclusiviteit gevonden'', meldt het bedrijf. In de ogen van Talpa is er te veel onzekerheid of de kosten wel opwegen tegen de baten.

Radio 10 Gold gaat wel door met de exclusieve radioverslaggeving van de uitwedstrijden van het Nederlands elftal op weg naar de wereldtitelstrijd in 2006. Ook deze exclusiviteit wordt door de NOS betwist en daarom hadden Talpa en de NOS afgesproken om dit vraagstuk via een bodemprocedure aan de rechter voor te leggen. Dit is nog niet gebeurd.