`World of TUI' wordt weer `Arke'

Reisorganisatie TUI Nederland haalt de naam `World of TUI' van de gevels van de 218 reisbureaus. De 135 eigen reisbureaus krijgen de naam Arke; welke naam de franchisenemers gaan gebruiken is nog onbekend.

In 2001 werden de reisbureaus van Holland International en Arke omgebouwd tot `World of TUI-reiswinkels' maar volgens bestuursvoorzitter S. van der Heijden van TUI Nederland slaat de naam World of TUI in ons land niet aan. ,,World of TUI is het symbool van een internationale groep. Dat werkt vooral in landen waar ook sprake is van een touroperator en een luchtvaartmaatschappij met die naam'', aldus Van der Heijden. ,,In Nederland is de World of TUI-formule beperkt tot de reisbureaus en dan krijg je versnippering van aandacht waar de hoofdmerken Arke en Holland International onder lijden.''

Arke heeft de voorkeur boven Holland International gekregen omdat de naam Arke in distributie en marketing meer mogelijkheden biedt. Holland International wordt meer geassocieerd met touroperating-activiteiten.

TUI Nederland leed vorig jaar 13,5 miljoen euro verlies op een omzet van 1,2 miljard euro. Het bedrijf is bezig met de voorbereiding van een reorganisatie waarbij een nog onbekend aantal arbeidsplaatsen zal verdwijnen. TUI Nederland telt nu 2.100 arbeidsplaatsen. Van der Heijden denkt dat het aantal eigen reisbureaus van TUI Nederland in de komende jaren geleidelijk met een kwart afneemt, omdat het boeken via internet een grote vlucht neemt.