Wat doen de kinderen

Cadeaus zoekenSinterklaas gaat zondag zijn verjaardag vieren, maar ook de natuur deelt uit. Kinderen kunnen zaterdag 4 december in Nationaal Park Zuid-Kennemerland op zoek gaan naar natuurcadeaus. Via bospaden en steile zandhellingen wordt gezocht naar o.a. lekkere beukennootjes en zure duindoornbessen. Wel stevige schoenen aantrekken!

Zondag 5 december is er weer een boswachterspreekuur in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. In het koetshuis op Elswout is iedereen tussen 14u30 en 15u30 van harte welkom. Daar laat de boswachter zien welke cadeaus hij van Sinterklaas heeft gekregen. De toegang is gratis.

Natuurzoektocht op za 4 dec om 14u bij ingang Duin en Kruidberg, Duin en Kruidbergerweg, Santpoort Noord. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur en kost voor volwassenen €2,50 en voor kinderen/65+ €1. Verplicht aanmelden via het Nationaal Park Zuid-Kennemerland www.npzk.nl of telefonisch bij Duincentrum De Zandwaaier 023-5411119.

Nieuw lied maken

Pedro is zijn liedjes kwijt en hij weet ze ook niet meer uit zijn hoofd. Nu durft hij niet naar Sinterklaas terug, want die is vast boos op hem. Samen met de kinderen gaat hij proberen een nieuw lied te maken. Maar Pedro heeft zoveel avonturen beleefd, die wil hij eerst allemaal aan de kinderen vertellen. Op zondagmiddag 5 december kunnen kinderen Pedro zien in het museumcafé van het Stedelijk Museum Alkmaar. De toegang is vrij.

Predro op 5 dec in het Stedelijk Museum Alkmaar, Canadaplein 1, Alkmaar. Optredens om 14u30 en 15u30. Inl 072-5489789 of www.stedelijkmuseumalkmaar.nl

Afscheid nemen

Het Pakhuis van Sinterklaas in het Limburgs Museum in Venlo is een groot succes. In twee weken tijd zijn er al 6.000 kinderen, ouders en grootouders op bezoek gekomen. Zondag 5 december wordt Het Pakhuis van Sinterklaas voor dit jaar gesloten. Dat zal niet ongemerkt voorbijgaan, want in de laatste uren wordt De Grote Sinterklaas Afscheidsdisco georganiseerd. Voordat de Goedheiligman op pad gaat om alle kinderen cadeautjes te brengen en vervolgens de stoomboot terug naar Spanje te nemen, kan iedereen persoonlijk afscheid nemen. Een tekening of gedicht stelt de Sint zeer op prijs. Het feest op 5 december duurt van 14 tot 17u. Ook zal de Sint de prijswinnaars van de kleurplatenwedstrijd bekend maken.

Afscheidsdisco Sinterklaas op 5 dec van 14-17u in het Limburgs Museum, Keulsepoort 5, Venlo (t.o. NS-station). Voor actuele informatie zie de homepage www.hetpakhuisvansinterklaas.nl

Met Pieten schaatsen

De ijsmeester van `De Friesche Elf Steden', Jan Oostenbrug, zal onder toeziend oog van Sinterklaas en zijn Pieten de ijsbaan (800 m2) in het Arnhems Openluchtmuseum keuren. Met het uitspreken van de woorden `It giet oan' geeft Oostenbrug zaterdag 4 december om 12u het startschot voor zes winterweken in het Openluchtmuseum. Na de training van de Pietenkernploeg op de ijsbaan zijn bezoekers van harte welkom om hun krachten te meten met de Schaatspieten. Een route door het museumpark voert langs allerlei winterse activiteiten. Een Betuwse boerin kookt lekker stevige winterkost en in een stal vertelt de boer spannende verhalen.

Nederlands Openluchtmuseum, Schelmseweg 89, Arnhem. Van 4 dec t/m 16 jan. dag 12-21u (25 dec en 1 jan dicht). Entree volw €9, kinderen 4 t/m 12 jr €6. Schaatsen te leen tegen borg €5. Noren niet toegestaan. Inl. 026 3576111, www.openluchtmuseum.nl

Stemmen op natuurfoto's

De jeugdclub van het Wereld Natuur Fonds en het Museon in Den Haag organiseren dit jaar weer de WNF-Ranger Photo Award, een natuurfoto-wedstrijd voor jongeren tot en met 15 jaar. Uit duizend foto's zijn er veertig geselecteerd waarop kinderen hun stem kunnen uitbrengen voor de Publieksprijs. Stemmers maken kans op een mooie prijs. De veertig foto's staan tot en met 9 december op de site van de WNF-Rangerclub: www.wnf.nl/rangerclub. Op de genomineerde foto's zijn dieren te zien zoals giraffen, kikkers, een bergmarmot en libellen, maar ook andere natuur zoals watervallen, bloemen en stranden. Ze zijn gemaakt op vakantie in een ver land of zomaar in de achtertuin. De prijsuitreiking is op zaterdag 11 december in het Museon in Den Haag. De winnende en genomineerde foto's zijn daar tot en met 6 maart te zien. Tegelijkertijd is in het Museon de tentoonstelling Wildlife Photographer of the Year 2004, met de beste natuurfoto's van de wereld.

Museon, Stadhoudersln 37, Den Haag. Di-zo 11-17u (25 dec en 1 jan dicht), Tel. 070 3381338, www.museon.nl

Kalender ontwerpen

Op woensdagmiddag 8 december houdt het Belasting & Douane Museum een workshop voor kinderen van 6 tot 10 jaar. In de workshop leren kinderen zelf een adventskalender ontwerpen. Dat is een kalender vol verrassingen waarop precies te zien is hoeveel nachtjes je nog moet slapen voor kerstmis. In het museum is tot en met 16 januari een kersttentoonstelling te zien. In die periode zijn er elke woensdagmiddag van 14 tot 16 uur kinderworkshops, van lampionnen maken tot chocolade kerstversiering gieten.

Belasting & Douane Museum, Parklaan 14-16, Rotterdam. Kinderworkshops 14-16u, kosten €1,50. Van te voren aanmelden via 010 4400200, of info@belasting-douanemus.nl. Inl. www.belasting-douanemus.nl

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam of naar agenda@nrc.nl