VOORKEUR REGIO

DEN HAAG

Luciano Berio

De vorig jaar overleden Italiaanse componist Luciano Berio wordt door het Residentie Orkest herdacht met twee concerten olv James MacMillan waarop ook muziek klinkt van andere Italiaanse componisten. Op 7 dec wordt de beroemde Sinfonia van Berio met de Synergy Vocals voorafgegaan door stukken van Dallapiccola (Marsia) en Maderna (Quadrivium). Op 7 december zijn twee zangers van de Synergy Vocals de solisten in muziek van Berio, Dallapiccola en Donatoni.

Dr. Anton Philipszaal Den Haag 3 dec 20u15 res 070-3609810; 7 dec 20u15 (Inleiding 18u) Diligentia Den Haag res 070-3610540.

HAARLEM

Alex van Warmerdam

Alex van Warmerdam begint in de Toneelschuur met zijn nieuwe muzikale komedie De verschrikkelijke moeder. Volgens de regisseur gaat het over een verschrikkelijke moeder, een slager, een overspelige hoofdonderwijzer, diverse jonge meisjes, een makelaar, een gekleineerde dochter en heel veel bloed- en vetvlekken. Spelers zijn Pierre Bokma, Annet Malherbe en Kees Hulst. En het loopt niet goed af.

3-11 dec. Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-5173900 of www.orkater.nl

LEIDEN

Het Eind van de Paring

In de regie van Léon van der Sanden brengt het Nationale Toneel een toneelstuk over politieke dillemma's uit de jaren zeventig. In Het Eind van de Paring beschrijft de Duitse toneelschrijver Franz Xaver Kroetz het tragische leven van de Duitse vredesactiviste Petra Kelly en haar minnaar, de oude generaal Gert Bastian. Een zwaar drama met krachtig, geëmotioneerd spel van Catherine ten Bruggencate en Rik van Uffelen.

2 dec LAK Theater, Cleveringaplaats 1, Leiden. Inl 071-5124890, www.laktheater.nl

NOORD-HOLLAND

Noord-Holland Biënnale

Museum Waterland, kunstenaarsvereniging De Boterhal en het Kunstenaarscentrum Bergen organiseren iedere twee jaar de Noord-Holland Biënnale. Voor de eerste editie is gekozen voor een tentoonstelling over schilderkunst. Op vier locaties, in Bergen, Hoorn, Purmerend en Schemerhoorn, is werk te zien van 34 schilders uit de regio.

Lang leve de schilderkunst. T/m 9 jan. Inl 072-5894195 of www.kunstcentrumbergen.nl

UTRECHT

Flaubert

Orkater maakt met het muziektheaterstuk IK een mooie hommage aan de 19e-eeuwse Franse schrijver Gustave Flaubert. Schrijvers/acteurs Geert Lageveen en Leopold Witte maken een collage van delen Madame Bovary, Brieven aana Louise Colet, Het woordenboek van pasklare ideeën, en uit andere bronnen. Zo proberen zij zich een beeld te vormen van de binnenkant van Flauberts hoofd. Componist en muzikant Beppe Costa speelt Flaubert vanachter zijn bureau, dat bezaaid is met muziekinstrumenten. Het is in Flauberts hoofd nooit stil, maar een kabaal van gedachten, romanpersonages en echte mensen.

9 dec. Stadsschouwburg, Lucas Bolwerk 24. Inl 030-230 2023 of www.stadsschouwburg-utrecht.nl

Couzijn van Leeuwen

De installatie De Scheerschuur van kunstenaar Couzijn van Leeuwen is gebaseerd op een foto in The National Geographic van een golfplaten schuur ergens in Patagonië die door de eigenaren is verlaten na een vulkaanuitbarsting. Van Leeuwen bouwde de ruimte tot in de kleinste details na, in karton.

De Scheerschuur van Couzijn van Leeuwen. T/m 18 dec in het Centrum Beeldende Kunst Utrecht, Breestraat 1, Amersfoort. Inl 033-4618746 of www.cbk-utrecht.nl

Debat

Het Wilde Westen is de titel van een debat op 7 dec (20u) over Nederland als wapenland. Moderator: Joeri Boom. In het forum Bettina Tammes, Martin Broek, Krista van Velzen en Paul Rusman.

Louis Hartlooper Complex. Tolsteegbrug 1. Inl 030-2332430 & www.tumultdebat.nl