Uitblinker Kalou camoufleert gebreken bij Feyenoord

Salomon Kalou kreeg in de rust een rouwband aangereikt, hij hoorde pas na afloop van de wedstrijd tegen Schalke wat de reden was. De uitblinker én doelpuntenmaker van Feyenoord had nog nooit van Bernhard gehoord, vertelde hij na de 2-1 zege. Was de overleden prins niet de broer van Willem-Alexander? De 19-jarige Ivoriaan kan een inburgeringscursus goed gebruiken, wil hij voor het Nederlands elftal in aanmerking komen. Hij is nog niet genaturaliseerd en tot die tijd alleen speelgerechtigd voor zijn Afrikaanse vaderland.

,,Salo is een ruwe diamant'', wist de winnende trainer na afloop te vertellen. Ruud Gullit mocht gisteravond in zijn handen knijpen met de aanwezigheid van de jonge aanvalsleider, die Feyenoord met twee fraaie treffers aan drie kostbare punten hielp. Na een half uur slalomde Kalou op artistieke wijze door de Duitse defensie en scoorde hij met een droge knal. Vlak voor rust had hij zich slim vrijgelopen en kopte hij de bal in het vrijwel lege doel van Schalke.

Met dank aan de bevliegingen van de uitgeruste Kalou – hij had zondag tegen Heerenveen vrij gekregen en was toen niet geblesseerd zoals de club meldde – plaatste Feyenoord zich voor de derde ronde van het UEFA-Cuptoernooi. Bij winst of een gelijkspel bij FC Basel is de Rotterdamse club zelfs groepswinnaar en speelt zij na de winterstop tegen de nummer drie uit een andere poule. De groepsnummers twee uit het UEFA-Cuptoernooi ontmoeten de nummers drie uit de Champions League en dat zijn zwaardere tegenstanders.

Feyenoord bleef tegen het veredelde B-elftal van Schalke moeizaam op de been. De nummer twee van de Bundesliga had zich al gekwalificeerd en daarom zijn beste spelers thuisgelaten. De Braziliaanse draaikont Ailton en de Twentse draver Niels Oude Kamphuis waren de bekendste namen bij de Königsblauen. Schalke heeft echter veel meer geld dan Feyenoord te besteden; de Duitse vervangers deden niet onder voor de basisspelers bij de thuisploeg. Met name de aanvaller Mike Hanke was een gevaarlijk wapen bij Schalke. Hij miste drie à vier kansen, met dank ook aan het degelijke keeperswerk van Patrick Lodewijks.

De 37-jarige doelman had wat goed te maken na een minder sterke actie in de beginfase. Hij stond bij een hoekschop van Schalke als aan de grond genageld en zag Hanke de bal van dichtbij tegen het net frommelen. En weer kreeg Feyenoord een tegendoelpunt uit een `dood' spelmoment, tot moedeloosheid van Gullit die blijft hameren op een betere organisatie. Of moet de coach de schuld ook een beetje bij zichzelf zoeken? Er wordt in Nederland (ook bij Feyenoord) opvallend weinig getraind op `verdedigende' corners en vrije trappen, hoewel de statistieken uitwijzen dat een dood spelmoment in het moderne voetbal van doorslaggevende betekenis is.

De defensie van Feyenoord is dit seizoen sowieso de achilleshiel. De Deense linksback Patrick Mtiliga en de Ghanese rechtsback Christian Gyan zijn niet goed genoeg voor de Europese subtop en weten zich in de rug gesteund door een onzekere libero. Aanvoerder Patrick Paauwe bleef tegen Schalke weliswaar beter op de been dan tegen Heerenveen, een degelijke verdediger zal de oorspronkelijke middenvelder nooit worden. De Tunesiër Karim Saidi is met zijn tackles en slidings wel een echte mannetjesputter. Hij werd tegen Heerenveen node gemist. Geld voor een tweede (linksbenige) mandekker schijnt Feyenoord niet te hebben.

Tegen Schalke besloot Gullit de zwakke Mtiliga na een klein half uur te wisselen en prompt veranderde het eenzijdige wedstrijdbeeld. Met de komst van de nauwelijks fitte Japanner Shinji Ono kreeg Feyenoord eindelijk grip op het middenveld, waar de Belg Bart Goor, de Egyptenaar Hossam Ghali en de Rotterdammer Pascal Bosschaart weer bergen werk verzetten, maar zij misten het vernuft om een aanvaller in kansrijke positie te brengen. Wat de komst van een spelverdeler al niet teweeg kan brengen! Met subtiele voetbewegingen zette de `tweebenige' Ono op ouderwetse wijze de lijnen uit.

Met als gevolg dat Feyenoord een kwartier voor rust eindelijk druk kon zetten op het doel van Schalke en zowaar een paar scoringskansen creëerde én verzilverde. Bij beide doelpunten was schaduwspits Dirk Kuijt de slimme aangever van de koele afmaker Salomon Kalou. Het `koningskoppel' van Feyenoord weet elkaar dit seizoen blindelings te vinden en stelt zijn potentiële vervangers Thomas Buffel en Danko Lazovic in de schaduw. De Belg mocht tegen Schalke nog een kwartiertje invallen; hij had minstens één keer moeten scoren. De Serviër kwijnt weg op de reservebank en heeft zijn transfersom van circa zes miljoen euro nooit kunnen waarmaken.

Met dank aan Kuijt en vooral Kalou heeft Feyenoord een sportieve crisis voorlopig afgewend. De benauwde zege op het B-team van Schalke is vooral een mentale opkikker voor de ploeg die in de competitie bijna een maand niet gewonnen heeft en alleen in theorie nog kampioenskansen heeft. De meeste spelers missen zelfvertrouwen; aan Gullit de taak het wankele elftal tot een eenheid te smeden. In de komende thuisduels tegen NEC en PSV hoopt hij een ommekeer te bewerkstelligen, vertelde hij op de persconferentie in De Kuip. Enig cynisme was hem niet vreemd. ,,Toen we verloren, hadden jullie meer vragen'', sprak hij voor een gehoor van voornamelijk Duitse journalisten.

Feyenoord

2

Schalke 04

1

Ruststand 0-1. 7. Hanke 0-1, 32. Kalou 1-1, 41. Kalou 2-1. Schdsr: Messias (Eng). Tsch: 37.500. Gele kaart: Goor, Ghaly, Bosschaart (Feyenoord) en Krstajic (Schalke 04).

    • Jaap Bloembergen