`Toetreding van Roemenië tot EU is niet in gevaar'

De ruzie over fraude bij de Roemeense presidents- en parlementsverkiezingen van zondag brengt de toetreding van Roemenië tot de EU niet in gevaar; maar de ruzie levert wel ,,bezorgdheid op die de EU niet kan negeren''.

Dat heeft gisteren een in Boekarest gestationeerde diplomaat van een EU-land gezegd naar aanleiding van de eis van de Roemeense oppositie om de uitslag van de verkiezingen nietig te verklaren wegens ,,massale fraude''. De eis is inmiddels afgewezen.

Roemenië wil in 2007 lid worden van de Europese Unie; de Europese Raad – de regeringsleiders van de EU – moet daarvoor op 17 december het groene licht geven. ,,We nemen kennis van de fraudebeschuldigingen en volgen de zaak op de voet, ook in het licht van de evaluatie van de mate waarin wordt voldaan aan de Kopenhagen-criteria'', aldus gisteren de woordvoerder van de EU inzake uitbreiding, Krisztina Nagy. De criteria betreffen democratisering, de vorming van een rechtsstaat en de respectering van de mensenrechten. De EU heeft in het openbaar geen kritiek geuit op de gang van zaken bij de verkiezingen in Roemenië.

Volgens de gisteren bekendgemaakte officiële uitslag van de parlementsverkiezingen kreeg de sociaal-democratische partij PSD 36,61 procent van de stemmen en kreeg de oppositionele alliantie Rechtvaardigheid en Waarheid DA 31,33 procent. De ultra-nationalistische Groot-Roemenië Partij PRM viel 12,92 procent van de stemmen toe. De enige andere partij die de kiesdrempel van vijf procent haalde was de partij van de Hongaarse minderheid, de UDRM, met 6,17 procent van de stemmen.

Bij de presidentsverkiezingen won de PSD-kandidaat, vertrekkend premier Adrian Nastase, met 40,94 procent, voor DA-kandidaat Traian Basescu, met 33,92 procent. Zij treden op 12 december in een tweede ronde tegen elkaar aan. Derde werd zondag PRM-leider Corneliu Vadim Tudor, met 12,57 procent. Vier jaar geleden slaagde de xenofobe en antisemitische Corneliu Vadim Tudor er nog in met rond twintig procent de tweede ronde van de presidentsverkiezingen te halen. Hij heeft zijn aanhang gisteren aangeraden in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 12 december thuis te blijven.

Basescu, die eerder nieuwe verkiezingen eiste wegens vermeende ,,massale fraude'' van de PSD-aanhang, zei gisteren de officiële resultaten te zullen erkennen als de rechtbanken dat doen, zij het alleen als politicus; privé zal hij de uitslag echter ,,nooit'' accepteren. ,,Dat zou neerkomen op een belediging van mijn electoraat'', aldus Basescu.