Televisie en Radio Voorkeur

PRINS BERNHARD

Wijziging Nederland 2. In verband met het overlijden van prins Bernhard ontvangt Maartje van Weegen onder anderen schrijver en historicus Geert Mak. Tevens documentaires over `de prins en de oorlog', `de prins en de politiek' en `de prins en de natuur'. Bijzonder is het portret Het defilé van Michiel van Erp waarin de band van de prins met de veteranen uit de Tweede Wereldoorlog centraal staat. Ned.2, 20.25-24.00u.

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor het overlijden van prins Bernhard en een reportage over de plaatsing van zo'n 50.000 UMTS-zendmasten en overlast van straling. Bewoners van de hoogste verdiepingen klagen over het slechter worden van de gezondheid. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. De uitzending staat geheel in het teken van prins Bernhard. Vrienden en bekenden vertellen over hun herinneringen aan de prins. Ook filmpjes uit het privé-archief van Bernhard. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Aandacht voor het wilde leven van prins Bernhard en een gesprek met Mart Smeets van Studio Sport over de komende voetbalrechten voor televisie. Ned.3, 22.40-23.20u.

DOCUMENTAIRE

Net5.Doc: A Mother's Journey. Zie tv-vooraf. Net5, 23.00-24.00u.

VPRO's import: Deadline. Amerikaanse documentaire over gouverneur George Ryan die ontdekte dat er schokkende fouten waren gemaakt in het doodstrafsysteem van de staat Illinois. Hij moest één van de moeilijkste beslissingen van zijn leven nemen: hij kon de bewijzen negeren of het gehele doodstrafsysteem van Illinois transformeren. De levens van meer dan 170 mensen stonden op het spel. Ned.3, 24.00-0.50u.

SPORT

Voetbal. Inleiding en rechtstreeks verslag van de voetbalwedstrijd AZ tegen Glasgow Rangers voor de UEFA-Cup. De analyse is van Willem van Hanegem. Ned.3, 20.25-22.40u.

FILM

The Musketeer (Peter Hyams, 2001, Eng./Duitsl./Luxemburg). Om fiscale redenen in Luxemburg opgenomen, zoveelste overbodige verfilming van Alexandre Dumas' De drie musketiers valt alleen op vanwege de gevechten, die gechoreografeerd werden door de Hongkongse specialist Xiong Xin-xin. Catherine Deneuve en Tim Roth spelen bijrollen van niks. RTL5, 20.30-22.35u.

Heartbreakers (David Mirkin, 2001, VS). Minder fijnzinnige oplichterskomedie onderstreept dat mannen maar één ding willen. Moeder Sigourney Weaver en dochter Jennifer Love Hewitt vormen een oplichtersduo, gespecialiseerd in het verwerven van alimentatie. Gene Hackman is onweerstaanbaar als rijke, politiek incorrecte, kettingrokende tabaksmiljonair. Net5, 20.30-23.00u.

Paradiso - Sieben Tage mit sieben Frauen (Rudolf Thome, 2000, Duitsland). Het Berlijnse filmfestival gaf een Zilveren Beer aan de volledige cast van deze natte filmdroom van Thome (1939). Zestig-jarige componist inviteert voor zijn verjaardag in landhuis de zeven belangrijkste vrouwen uit zijn leven. Ze komen ook nog, net als zijn zoon die hij 15 jaar niet meer zag. ARD, 1.00-2.40u.

Peau d'homme, coeur de bête (Hélène Angel, 1999, Frankrijk). In Locarno met een Gouden Luipaard bekroonde debuutfilm is een grimmig-realistische nachtmerrie, die het midden houdt tussen een sprookje en een western. Drie broers verstoren gewelddadig de idylle van een bergdorpje in de Franse Alpen. Echo's van Pialat en Eastwood. BBC2, 1.20-3.00u.

With Honors (Alec Keshishian, 1994, VS). Eerste speelfilm van de regisseur van In Bed with Madonna is sympathiek staaltje amusement dat herinneringen wekt aan het ouderwetse moralisme van Capra of Sturges. Arrogante Harvard-student Brendan Fraser krijgt levenslessen van ongewassen dakloze Joe Pesci die het enige exemplaar van zijn scriptie heeft gegijzeld. Morgen, SBS6, 15.30-17.20u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met oud-hoofdredacteur van het Journaal Nico Haasbroek over zijn boek Journaaljaren en het conflict op de redactie dat leidde tot zijn vertrek. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van oud-politica Hedy d'Ancona in Amsterdam een gesprek met Vrij Nederland-columnist Piet Grijs over onder anderen W.F. Hermans, Theo van Gogh en Paul Cliteur. Na tienen een portret van de grondlegger van het Museum Belvédère in het Friese Oranjewoud, Thom Mercuur. 747AM, 21.04-23.00u.