Rwandese leider verdedigt invasie leger in Congo

De Rwandese president Paul Kagame heeft verzekerd dat de Rwandese militaire actie in buurland Congo slechts is bedoeld om Rwandese Hutu-rebellen te vinden en niet moet worden beschouwd als een aanval op Congolese troepen.

In een brief aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, en de Nigeriaanse president Olesegun Obasanjo, voorzitter van de Afrikaanse Unie, schrijft Kagame dat hij verwacht dat de missie binnen twee weken beëindigd kan worden. De president spreekt over ,,chirurgische aanvallen''. Hij heeft niet gezegd wanneer de operatie is begonnen, maar soldaten van de Verenigde Naties in het Oost-Congo gaven gisteren aan zeker honderd buitenlandse soldaten te hebben gezien. Volgens de Congelese regering zijn 6000 Rwandese soldaten de grens overgestoken.

Rwanda dreigde vorige week al met een invasie omdat de Congolese regering niet in staat is de Rwandese Hutu-rebellen onschadelijk te maken die vanuit Congo opereren. Ook een ontwapeningsprogramma van de Verenigde Naties dat vijf maanden geleden is begonnen, heeft weinig resultaat gehad. De rebellen zijn overwegend oud-leden van de Interahamwe, de militie die een hoofdrol speelde bij de genocide in Rwanda tien jaar geleden.

Rwanda is Congo al twee keer eerder binnengevallen in 1996 en 1998 om de rebellen onschadelijk te maken. Dat leidde de laatste keer tot een burgeroorlog die naar schatting aan 3,2 miljoen mensen het leven heeft gekost.

De Congolese president Joseph Kabila kondigde eerder deze week aan dat hij binnen twee weken 6.400 tot 9.600 regeringssoldaten naar Noord-Kivu stuurt, de provincie in Oost-Congo die aan Rwanda grenst. Hun eerste opdracht is te verhinderen dat Rwandese Hutu-rebellen vanuit Congo aanvallen doen op Rwanda.

Buurland Oeganda ontkent onderwijl dat het extra troepen naar de zuidelijke grens met Rwanda stuurt. De regering in Kampala zegt dat de soldaten altijd in de regio zijn gelegerd. Oeganda stond in 1998 Rwanda bij in de oorlog.

Zowel de VS als de EU hebben de buurlanden verzocht hun onenigheid vreedzaam op te lossen. De VN-Veiligheidsraad komt vandaag bijeen om te spreken over de Rwandese dreiging. De VN waarschuwen dat door de onstabiele situatie duizenden burgers in het noordoosten van Congo op de vlucht zijn geslagen.