Prijs voor film over architect Maaskant

Op het internationale architectuur- en filmfestival Archfilm in Slowakije is de Nederlandse documentaire De Grootste Architect van Nederland van regisseur Jord den Hollander uitgeroepen tot beste documentaire van het festival. De film gaat over de Rotterdamse architect Hugh Maaskant (1900-1977). Het is de eerste keer dat een Nederlandse film op dit festival in de prijzen valt. Begin 2005 zal de documentaire worden vertoond op de Slowaakse televisie. Op het festival in de Slowaakse stad Kosice, dat bestaat sinds 2001, dongen dit jaar zeventig lange en korte documentaires uit veertien verschillende landen mee naar de prijzen.

De documentaire over Maaskant ging in mei 2003 in Rotterdam in première en werd in juni 2003 door de AVRO uitgezonden. Sindsdien werd de film, vooral in de nieuwe Europese lidstaten als Polen, Estland en Hongarije, met succes vertoond. Maaskant kreeg vooral bekendheid door zijn ontwerpen van de Euromast en het Groothandelsgebouw in Rotterdam, het Provinciehuis in Den Bosch en het boemerangvormige hoofdkantoor van Johnson Wax in Mijdrecht.

Architect en filmer Jord den Hollander werkt in Amsterdam en is als architect en als filmmaker diverse malen genomineerd en bekroond. Zijn film Groeten uit Finsterwolde over een kunstenaarscollectief werd in 1997 genomineerd voor een Gouden Kalf en de Nederlandse Academy Award.