Om naar uit te kijken

LITERATUUR

Schrijversportretten

Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van het Letterkundig Museum wordt zaterdag de Nationale Schrijversportrettengalerij geopend. Vierhonderd schilderijen en gebeeldhouwde koppen van schrijvers – van Thomas van Aalten tot Joost Zwagerman en van A.C.W. Staring tot Marion Bloem – zijn in de gangen opgehangen. Op die manier is niet alleen een overzicht te zien van de Nederlandse literatuur, maar ook van veel verschillende stijlen in de portretkunst. Er is werk van onder meer Paul Citroen, Peter Klashorst, Jan Toorop en Henk Schiffmacher.

Nationale Schrijversportrettengalerij. Vanaf 4 dec Letterkundig Museum, Prins Willem-Alexanderpad 5, Den Haag. Open di-vr 10-17u, za en zo 12-17u.

TONEEL

Alex d'Electrique

Alvorens Alex d'Electrique stopt wegens subsidiekorting, komt de groep met zwanenzang Painicilline. Schepper Ko van den Bosch: ,,Painicilline is een absurd-komisch drama door een aantal geestelijk en lichamelijk gezonde mannen in een geestelijk en lichamelijk ongezond decor. Hoewel ze denken het voor elkaar te hebben in een ordelijke wereld waar rechtvaardigheid en logica geldt, worden ze geconfronteerd met de totale anarchie van hun lichamen''.

Première 9 dec (t/m 8 jan) A'dam Frascati. Tournee t/m 16 april. Inl 020- 6266866 & www.alexdelectrique.nl.

DANS

Hans Hof Ensemble

Het Hans Hof Ensemble maakt de dansvoorstelling Morgen Gestorben, geïspireerd op de roman De meester en Margarita van Boelgakov. De voorstelling speelt zich af in een gesticht, waarin met volksdans en zang aan de innerlijke groei der patiënten wordt gewerkt.

Première 9 dec Korzo, Den Haag. Tournee t/m mei. Inl 020-6276582.

OPERA

Lucio Silla

Voor het eerst bij de Nederlandse Opera: Lucio Silla die Mozart op zestienjarige leeftijd maakte. Daarmee schreef hij in 1772 zijn derde opera voor Milaan. Het vroege werk van Mozart doet nauwelijks onder voor het bekendste werk van de componist, die al op zijn tiende een genie was. De voorstelling ook onder de Romeinse dictator Silla overwint na veel verwikkelingen de ware liefde wordt geregisseerd door Jossi Wieler en Sergio Morabito.

Lucio Silla: 3 t/m 29 dec Muziektheater Amsterdam res 020- 6255455.

BEELDENDE KUNST

Rirkrit Tira

vanijaRirkrit Tiravanija woont afwisselend in New York, Thailand en Berlijn, maar maakt zijn installaties overal ter wereld. Kenmerkend voor zijn werk is de actieve rol die er voor het publiek is weggelegd, hij kookt tijdens performances voor bezoekers of transformeert kunstruimtes tijdelijk in oefenruimtes voor bandjes. Op zijn eerste retrospectief bouwt Tiravanija alle museale en galerieruimtes na van zijn eerdere tentoonstellingen.

Rirkrit Tiravanija. A Retrospective. 4 dec t/m 6 febr in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark, R'dam. Inl www.boijmans.nl

POP

De La Soul

Dave, Mase en Pos zijn gewone jongens gebleven, laten de gelouterde rappers van de Amerikaanse hiphopcrew De La Soul weten bij he verschijnen van hun album The Grind Date. De popsong Everyday People van Sly & The Family Stone inspireerde hen tot nummers over doodgewone zaken als auto's die kapot gaan, boeken die ze gelezen hebben of dingen die ze zien gebeuren.

6 dec Paard, Den Haag, 7 dec Tivoli, Utrecht.

Om naar uit te kijken

Om naar uit te kijken

TONEEL

Alex d'Electrique

Alvorens Alex d'Electrique stopt wegens subsidiekorting, komt de groep met zwanenzang Painicilline. Schepper Ko van den Bosch: ,,Painicilline is een absurd-komisch drama door een aantal geestelijk en lichamelijk gezonde mannen in een geestelijk en lichamelijk ongezond decor. Hoewel ze denken het voor elkaar te hebben in een ordelijke wereld waar rechtvaardigheid en logica geldt, worden ze geconfronteerd met de totale anarchie van hun lichamen''.

Première 9 dec (t/m 8 jan) A'dam Frascati. Tournee t/m 16 april. Inl 020- 6266866 & www.alexdelectrique.nl.

DANS

Hans Hof Ensemble

Het Hans Hof Ensemble maakt de dansvoorstelling Morgen Gestorben, geïspireerd op de roman De meester en Margarita van Boelgakov. De voorstelling speelt zich af in een gesticht, waarin met volksdans en zang aan de innerlijke groei der patiënten wordt gewerkt.

Première 9 dec Korzo, Den Haag. Tournee t/m mei. Inl 020-6276582.

OPERA

Lucio Silla

Voor het eerst bij de Nederlandse Opera: Lucio Silla van de 16-jarige Mozart, die daarmee in 1772 zijn derde opera voor Milaan schreef. Het vroege werk van Mozart doet nauwelijks onder voor het bekendste werk van de componist, die al op zijn tiende een genie was. De voorstelling ook onder de Romeinse dictator Silla overwint na veel verwikkelingen de ware liefde wordt geregisseerd door Jossi Wieler en Sergio Morabito.

Lucio Silla: 3 t/m 29 dec Muziektheater Amsterdam res 020- 6255455.

BEELDENDE KUNST

Rirkrit Tira

vanijaRirkrit Tiravanija woont afwisselend in New York, Thailand en Berlijn, maar maakt zijn installaties overal ter wereld. Kenmerkend voor zijn werk is de actieve rol die er voor het publiek is weggelegd, hij kookt tijdens performances voor bezoekers of transformeert kunstruimtes tijdelijk in oefenruimtes voor bandjes. Op zijn eerste retrospectief bouwt Tiravanija alle museale en galerieruimtes na van zijn eerdere tentoonstellingen.

Rirkrit Tiravanija. A Retrospective. 4 dec t/m 6 febr in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark, R'dam. Inl www.boijmans.nl

POP

De La Soul

Dave, Mase en Pos zijn gewone jongens gebleven, laten de gelouterde rappers van de Amerikaanse hiphopcrew De La Soul weten bij he verschijnen van hun album The Grind Date. De popsong Everyday People van Sly & The Family Stone inspireerde hen tot nummers over doodgewone zaken als auto's die kapot gaan, boeken die ze gelezen hebben of zomaar dingen die ze zien gebeuren.

6 dec Paard, Den Haag, 7 dec Tivoli, Utrecht.