Nibud: eenvijfde scholieren leent te gemakkelijk geld

Ruim eenvijfde deel van de middelbare scholieren tussen de twaalf en achttien jaar leent te makkelijk geld. Dat blijkt uit het jaarlijkse scholierenonderzoek van Nibud, getiteld `Omgaan met geld'. Scholieren hebben per maand gemiddeld 115 euro te besteden. Voor meer dan de helft van de leerlingen blijkt dat niet toereikend.

Jongeren die krap zitten kloppen bij ouders aan voor financiële ondersteuning, lenen geld van leeftijdsgenoten of kopen artikelen op afbetaling. Ze geven geld dat ze lenen vooral uit aan snacks, kleding en mobiele telefoons.

Het lenen door scholieren begon het Nibud, het Nationaal instituut voor budgetvoorlichting, begin jaren negentig op te vallen. ,,Toen werden we voor het eerst ongerust'', zegt Nibud-directrice Gerjoke Wilmink in een telefonische toelichting.

Scholieren op het vmbo lenen duidelijk meer dan leerlingen die havo en vwo volgen. Eén op de vier vmbo-studenten leent wel eens geld, onder havo- en vwo-scholieren is dit respectievelijk 18 en 14 procent. Gemiddeld hebben scholieren een lening van 77 euro. Ook heeft 8 procent iets op afbetaling gekocht – gemiddeld moet daarvan nog 180 euro worden afgelost. Daarnaast heeft 4 procent nog ergens een rekening van gemiddeld 147 euro openstaan.

Lenen kan jongeren ernstig opbreken. Eén op de drie werkende jongeren kan volgens Wilmink het bestedingspatroon niet aanpassen wanneer ze op zichzelf gaan wonen. ,,Ze hebben nooit geleerd om te gaan met vaste budgetten en kunnen zodoende geen keuzes maken.''

Om de leerlingen beter te leren omgaan met geld heeft het Nibud een lesprogramma ontwikkeld. Dit bestaat uit het magazine In & Out. ,,Het programma richt zich in eerste instantie op leerlingen van het vmbo, omdat hier meer big spenders zitten'', vertelt Wilmink. ,,Dan is het basisonderwijs aan de beurt en vervolgens havo en vwo.''