Nederland van invloed op dollarkoers

Nederlandse pensioenfondsen kunnen volgend jaar een doorslaggevende rol spelen op de internationale valutamarkt en de Europese obligatiemarkt. Wanneer de pensioenwereld met een beleggingsstrategie gaat inspelen op nieuwe richtlijnen die per 2006 van kracht worden zal dat de koersvorming van Europese obligaties en de euro-dollarkoers vergaand kunnen beïnvloeden.

Dit stelden topanalisten van ABN Amro gisteren op een presentatie van de visie van de bank op de financiële markten in 2005.

Hoewel de pensioenreuzen ABP en PGGM hun Amerikaanse aandelenbeleggingen al hebben ingedekt tegen een val van de dollarkoers, hebben de kleinere pensioenfondsen dat nog niet geheel gedaan. ,,Er moet nog voor 40 miljard dollar worden ingedekt'', aldus het hoofd valutastrategie Tony Norfield van ABN Amro. ,,Nederlandse pensioenfondsen zouden de dollarkoers eigenhandig naar een niveau van 1,40 dollar per euro kunnen sturen.'' De reden is dat het indekken tegen een dollardaling, of dat nu gaat via opties, termijncontracten of complexere instrumenten, uiteindelijk altijd neerkomt op verkoop van dollars. Hoewel er op de internationale valutamarkt dagelijks meer dan 1.000 miljard dollar wordt omgezet, is een aanbod van 40 miljard dollar in potentie groot genoeg om een fors koerseffect te hebben.

Ook op de obligatiemarkt kunnen de acties van Nederlandse pensioenfondsen merkbaar worden, aldus Adrian Davies, de belangrijkste obligatiestrateeg van de bank. Hier gaat het om de verwachting dat pensioenfondsen de lange looptijd van hun pensioenverplichtingen in overeenstemming brengen met de relatief korte looptijd van hun obligatiebeleggingen.

Om dat te doen moeten pensioenfondsen zeer langlopende obligaties kopen, van twintig jaar en meer. Op de Europese obligatiemarkt zijn deze effecten schaars, met een totale uitstaande waarde van 300 miljard euro. De effectieve vraag van Nederlandse pensioenfondsen wordt geschat op 150 miljard euro. Deze forse potentiële koopdruk betekent dat ABN Amro verwacht dat langlopende obligaties op de Europese markt het volgend jaar verhoudingsgewijs goed zullen doen.

De ABN Amro-strategen lieten gisteren weten dat 2005 volgens hen ondanks een zwakke dollar toch een redelijk goed jaar voor Europese aandelen kan worden. Obligaties in Europa zullen relatief beter presteren dan Amerikaanse obligaties, al is daarmee niet gezegd dat er koersstijging op de obligatiemarkt zullen zijn. Dankzij het pensioenfondseffect zullen vooral langlopende obligaties relatief goed presteren. ABN Amro verwacht niet dat de Europese Centrale Bank in 2005 de rente verhoogt.

    • Maarten Schinkel