Mea culpa KNVB na doodslag speler

De KNVB heeft schuld bekend bij het niet verlenen van uitstel van alle amateurwedstrijden van de Amersfoorste club Quick 1890. Aanleiding voor dit verzoek van vorig weekeinde was de dood van eerste elftalspeler Frank Hermsen, die een week eerder bij een discotheek in Nijkerkerveen zo zwaar was mishandeld dat hij aan zijn verwondingen overleed.

De KNVB bleek alleen bereid het eerste elftal van Quick 1890 vrij te geven. Volgens de richtlijnen van de bond, die zich beriep op de volle kalenderjaar in het amateurvoetbal, moesten alle andere teams wel spelen. De club weigerde en hield vorig weekeinde op sportcomplex Dorrestein een actie tegen `zinloos geweld'.

De KNVB dreigde met een tuchtzaak, maar komt hier nu van terug. Voorzitter Piet Hoek van Quick 1890 toonde zich vanmorgen ,,blij verrast'' over het nieuws uit Zeist. Hij had begin deze week nog ,,vol ongeloof'' gereageerd op de zakelijke houding van de KNVB. ,,Ik vind het geweldig wat er nu gebeurt'', aldus Hoek.

Volgens een gisteren uitgebracht persbericht van de KNVB was ,,het bestaan van een menselijke kant van de voetbalbond veelvuldig in twijfel getrokken''. De KNVB heeft naar eigen zeggen ,,koel, kil en zakelijk'' gehandeld, maar ontkent in het schrijven dat zij aangifte heeft gedaan bij een onafhankelijke onderzoekscommissie, zoals een woordvoerder van de voetbalbond eerder heeft gemeld.

De KNVB heeft intussen aan het bestuur van Quick 1890 meegedeeld dat het niet spelen van de vastgestelde wedstrijden zonder gevolgen blijft. Voorzitter Hoek wist vanmorgen nog van niets. ,,Misschien ligt die brief nog bij de post.''

In het persbericht verklaart de KNVB: ,,De geluiden vanuit alle hoeken en gradaties van de voetbalwereld hebben geleid tot een hernieuwde discussie over de te volgen procedure bij het overlijden van een lid van de bond. De KNVB zal de meningen van de verontruste voetballers en voetballiefhebbers uit het land in overweging nemen bespreken. Beter laat dan nooit.''