Lichaam Saro-Wiwa naar huis

De familie van de vermoorde Nigeriaanse activist en toneelschrijver Ken Saro-Wiwa hebben met tevredenheid gereageerd op het nieuws dat zijn stoffelijke resten terugkomen naar zijn geboortestad Bane.

Het lichaam van Saro-Wiwa werd twee jaar geleden gevonden door een Amerikaans forensisch team. Het duurde tot nu voor onderzoek uitwees dat de stoffelijke resten inderdaad die zijn van de activist. De Nigeriaan, onder wiens leiding een felle campagne werd gevoerd tegen de vervuiling van Ogoni-land door oliemaatschappij Shell, werd in 1995 samen met negen medestanders door het militaire regime van juntaleider Sani Abacha opgehangen en begraven in ongemarkeerde graven.

De familie ziet de terugkeer van de stoffelijke resten als een eerste stap naar genoegdoening. ,,De volgende stap is het zuiveren van zijn naam'', zo zei broer Owens Wiwa. ,,Als dat is gedaan weten we dat we hebben gedaan wat Ken zou verwachten dat we zouden doen.''

De zoon van de schrijver eiste twee jaar geleden van de Nigeriaanse regering verontschuldigingen voor de moord op zijn vader en een schadevergoeding van enkele miljoenen euro.