Levensloop (Gerectificeerd)

1911 Bernhard Leopold Friedrich Everhard Julius Kurt Karl Gottfried Peter graf von Biesterfeld (vanaf 1916 prinz zur Lippe-Biesterfeld) wordt op 29 juni geboren in het Duitse Jena (bij Weimar) als oudste zoon van Bernhard Kasimir Friedrich Gustav Heinrich Wilhelm Eduard prins zur Lippe (1872-1934) en Armgard Cunegonda Alharda Agnes Oda barones von Sierstorpff-Cramm-Grieben (1883-1971).

1913 De prins ondergaat een zware keeloperatie. Een half jaar lang krijgt hij lucht door een buisje.

1923 Op zijn twaalfde jaar gaat hij op kostschool in Züllichau (nu gelegen in het westen van Polen) en later naar het gymnasium in Berlijn.

1929-1935 Bernhard studeert rechtswetenschappen in Lausanne, München en Berlijn. Als student overleeft de prins zowel een ernstige longvliesontsteking als pleuritis. Tussen '33 en '35 is Bernhard lid van de SA en de SS, naar eigen zeggen om te kunnen motorrijden en sportvliegen.

1935 De prins treedt in dienst als directiesecretaris van de vertegenwoordiging in Parijs van het chemische bedrijf IG Farben.

1936 Prins Bernhard ontmoet in februari voor de eerste maal prinses Juliana, bij een bezoek aan de Olympische Winterspelen in Garmisch-Partenkirchen. Op 8 september is de verloving. Op 24 november wordt de prins genaturaliseerd tot Nederlander. Hij treedt toe tot de Nederlandse krijgsmacht als kapitein (ritmeester) en luitenant ter zee.

1937 De prins trouwt op 7 januari met Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Juliana der Nederlanden. Een dag eerder is hem de titel Prins der Nederlanden verleend. Aan het einde van het jaar raakt de prins ernstig gewond bij een auto-ongeluk even buiten Amsterdam. Zijn auto komt in botsing met een zandauto.

1938 Geboorte van het eerste kind, prinses Beatrix Wilhelmina Armgard te Soestdijk op 31 januari.

1939 Geboorte van tweede dochter, prinses Irene Emma Elisabeth te Soestdijk op 5 augustus.

1940 Na de Duitse inval op 10 mei wijkt de koninklijke familie uit naar Engeland. Prinses Juliana reist later om veiligheidsredenen met haar dochters door naar Canada. De prins blijft in Londen bij koningin Wilhelmina en het Nederlandse kabinet.

In Londen richt hij het Prins Bernhard Fonds op, een stichting ter ondersteuning van het Nederlandse aandeel in de geallieerde oorlogsvoering. Na 1945 zal het fonds zich inzetten voor culturele doeleinden.

1941 Bernhard brengt samen met prinses Juliana zijn eerste bezoek aan president Roosevelt in de Verenigde Staten. Later zullen meer bezoeken volgen.

1943 Geboorte van derde dochter, prinses Margriet Francisca in het Canadese Ottawa op 19 januari.

1944 Bernhard maakt als waarnemer met een formatie Amerikaanse `Liberators' in augustus een aanvalsvlucht boven Europa. Op 3 september wordt hij benoemd tot bevelhebber der Nederlandse strijdkrachten onder het opperbevel van generaal Eisenhower. Op 4 november arriveert hij in het bevrijde zuiden.

1945 De prins woont in hotel De Wereld in Wageningen de ondertekening bij van de Duitse capitulatie. Op 2 augustus keren prinses Juliana en de kinderen in Nederland terug. Op 13 september wordt de prins eervol ontheven uit zijn functie als bevelhebber der Nederlandse Strijdkrachten. Hij wordt benoemd tot inspecteur-generaal van de Koninklijke Landmacht.

1946 Op 31 december wordt de prins tevens inspecteur-generaal van de Koninklijke Marine en in 1953 verwerft hij die rang bij de Koninklijke Luchtmacht.

1947 Geboorte van de vierde dochter, prinses Maria Christina, te Soestdijk op 18 februari.

Op 16 juli krijgt de prins een eredoctoraat aan de Universiteit van Utrecht.

1948 Op 4 september doet koningin Wilhelmina afstand van de troon. Op 6 september wordt prinses Juliana ingehuldigd als koningin.

1956 Buitenlandse media berichten over een crisis in het huwelijk van Juliana en Bernhard, veroorzaakt door de invloed die gebedsgenezeres Greet Hofmans zou hebben op de koningin. Hofmans woonde tussen 1948 en 1950 op paleis Soestdijk om prinses Christina te genezen van haar oogafwijking.

Een commissie van drie wijze mannen onderzoekt de kwestie. De relatie tussen Greet Hofmans en Paleis Soestdijk wordt verbroken, de hofhouding gereorganiseerd.

1961 De prins wordt president van het Wereldnatuurfonds.

1962 De Amerikaanse schrijver Alden Hatch publiceert een geautoriseerde biografie over de plaats en functie van prins Bernhard in de moderne monarchie.

1964 De prins wordt bevorderd tot Honorary Air Marshal, de hoogste ere-rang bij de Britse Royal Air Force.

Prinses Irene trouwt met Carlos Hugo van Bourbon Parma. Irene's geloofsovergang naar het katholicisme veroorzaakt veel ophef in Nederland, maar prins Bernhard reageert laconiek en zegt dat dit een zaak van zijn dochter is.

1971 Eind oktober leggen koningin en prins een staatsbezoek af aan de Duitse Bondsrepubliek. Op 1 november staat in deze krant een interview met de prins naar aanleiding van dit staatsbezoek. Beroering wekt de passage waarin de prins zijn idee voor een nieuw democratisch stelsel ontvouwt: ,,Daarin zou de regering voor een jaar of twee plein pouvoir van de Kamer moeten vragen voor alles, behalve misschien een buitenlands verdrag dat geratificeerd moet worden. Na die twee jaar komt dan de regering in de Kamer en zegt: dat en dat hebben we gedaan en dat en dat niet. Willen jullie dat we aanblijven of moeten we aftreden? In zo'n systeem kan een regering echt werken en hoeft zij niet de helft van de tijd te besteden aan het antwoorden op vragen van Kamerleden.' Deze uitspraak komt hem te staan op een terechtwijzing van toenmalig premier Biesheuvel.

1976 De naam van de prins duikt op in een smeergeldaffaire bij de Amerikaanse vliegtuigfabriek Lockheed. De commissie-Donner concludeert na onderzoek dat de prins ,,zich toegankelijk heeft getoond voor onoirbare verlangens en aanbiedingen'. De prins legt zijn militaire functies neer. Hij mag geen militaire uiformen meer dragen.

1980 Op 30 april doet koningin Juliana afstand van de troon. Prinses Beatrix wordt in de Nieuwe Kerk in Amsterdam ingehuldigd als nieuwe koningin.

1985 Op 26 april ondergaat de prins een zware operatie aan zijn alvleesklier in het Academisch ziekenhuis in Leiden.

1991 Het kabinet-Lubbers stelt het op prijs als de prins in voorkomende gevallen, zoals de jaarlijkse herdenking van de capitulatie in Wageningen, weer een uniform zal dragen.

1993 De prins ondergaat op 20 mei in het Academisch ziekenhuis in Utrecht een operatie aan zijn hoofd waarbij vocht tussen hersenen en schedel wordt verwijderd.

1994 Prins Bernhard stopt na 53 jaar met vliegen. Hij maakte op 11 juni zijn laatste vlucht van Lelystad naar Amsterdam.

Op 26 november wordt een kwaadaardig gezwel uit de dikke darm verwijderd.

1995/96 Nationale ophef over de met documenten ondersteunde claim in het boek `De affaire-Sanders' dat Bernhard tussen 1 mei 1933 en 8 januari 1937 lid is geweest van de NSDAP. De prins zegt niet te weten hoe zijn naam op de ledenlijst is beland, premier Kok beantwoordt Kamervragen in dezelfde trant.

1999 Twee maal wordt prins Bernhard geopereerd aan zijn keel, waarin een buisje wordt geplaatst om de ademhaling te vergemakkelijken.

2000 Op 5 mei neemt prins Bernhard voor de laatste maal het defilé af van veteranen uit de Tweede Wereldoorlog.

Op 11 mei ondergaat hij een zware buikoperatie. Op 28 december wordt een tumor in zijn linkerborst verwijderd.

2002 Prins Bernhard is op 15 oktober aanwezig bij de uitvaart en bijzetting van zijn schoonzoon prins Claus. Een maand later laat de prins de De Telegraaf telefonisch weten zeer ontstemd te zijn over de vervolging van twee Amsterdamse medewerkers van Albert Heijn die in augustus een overvaller hadden overmeesterd. De overvaller liep een gebroken neus op. De prins laat weten de boete te zullen betalen.

2003 Op 1 maart wordt bekend dat de prins de boete, 600 euro waarvan 300 voorwaardelijk, waartoe één Albert Heijn-medewerker is veroordeeld, heeft betaald. Een tweede medewerker is vrijgesproken. De verjaardag van de prins, 29 juni, wordt met ingang van 2004 officieel de Dag van de Veteranen.

2004 Op 7 februari treedt prins Bernhard via een open brief naar buiten teneinde door hem gewraakte `publicitaire verzinsels' recht te zetten. Op 30 maart is de prins aanwezig bij de uitvaart en bijzetting van prinses Juliana die in de ochtend van 20 maart is overleden.

Op 17 november maakt de Rijksvoorlichtingsdienst bekend dat prins Bernhard lijdt aan een ernstige vorm van kanker aan de luchtwegen. Bernhard blijft op paleis Soestdijk. Op 1 december verslechtert de gezondheidssituatie van de prins snel. Om half vijf 's middags wordt hij naar het UMC gebracht, waar hij om 18.50 uur overlijdt.

Rectificatie

Levensloop Bernhard

In de Levensloop van prins Bernhard (2 december, pagina 4) staat dat hij het defilé voor veteranen van de Tweede Wereldoorlog voor de laatste maal afnam op 5 mei 2000. Het was in 2004.