Letse regering krijgt vertrouwen

De nieuwe centrum-rechtse regering van Letland heeft vanochtend het vertrouwen gekregen van het parlement. Premier Aigars Kalvitis, leider van de liberale Volkspartij, kan rekenen op ten minste 75 van de honderd parlementariërs. Hij wist afgelopen week de grootste partij van het land, Nieuwe Tijd, voor zijn coalitie te winnen. Eind oktober ontstond een crisis, nadat de begroting voor 2005 door het parlement was afgewezen. Toenmalig premier Indulis Emsis, van de partij Groenen en Boeren, werd daarmee tot aftreden gedwongen. Zijn partij keert wel terug in de nieuwe coalitie. Naast de Groenen en Boeren, de Volkspartij en Nieuwe Tijd maakt ook Letlands Eerste Partij deel uit van de coalitieregering, de twaalfde in de dertien jaar sinds Letland zich losmaakte uit de Sovjet-Unie.