Kiev wacht op uitspraak van opperrechters

In Kiev hebben gisteren de rivaliserende presidentskandidaten Viktor Joesjtsjenko en Viktor Janoekovitsj afgesproken hun onderhandelingen over het resultaat van de presidentsverkiezingen af te breken tot het Hooggerechtshof uitspraak heeft gedaan over de fraudeklachten van oppositieleider Joesjtsjenko.

De afspraak werd gisteren gemaakt tijdens het overleg tussen de twee kemphanen, in aanwezigheid van vertrekkend president Leonid Koetsjma, de bemiddelende EU-delegatie onder leiding van Javier Solana, de presidenten van Polen en Litouwen en de voorzitter van de Russische Doema. Joesjtsjenko eist een nieuwe tweede ronde van de presidentsverkiezingen, omdat hem door fraude in het oosten van het land, de machtsbasis van Janoekovitsj, de zege zou zijn ontstolen. Janoekovitsj reageerde gisteren met een eigen eis: hij wil ook een nieuwe tweede ronde, met het argument dat in het westen van Oekraïne, de machtsbasis van Joesjtsjenko, fraude zou zijn gepleegd. President Koetsjma wil geen nieuwe tweede ronde. Hij liet gisteren weten dat wat hem betreft de verkiezingen helemaal moeten worden overgedaan, dus inclusief de eerste ronde. Maar daarvan wil Joesjtsjenko niets weten.

Joesjtsjenko beloofde tijdens het overleg zijn aanhangers, die al sinds anderhalve week op het centrale Onafhankelijkheidsplein betogen tegen de fraude bij de verkiezingen, opdracht te geven de blokkade van regeringsgebouwen op te heffen. Maar de tienduizenden betogers blijven wel op straat. ,,Onze gelederen moeten niet uitdunnen'', aldus Joejtsjenko tijdens een toespraak tot zijn volgelingen. ,,We moeten niet weggaan voordat een datum voor nieuwe verkiezingen stevig op tafel ligt.'' Joesjtsjenko wil dat de nieuwe verkiezingen op 19 december worden gehouden.

Algemeen wordt in Kiev verwacht dat het Hooggerechtshof, dat zich sinds maandag met de klachten over fraude bezighoudt, zich vandaag uitspreekt over de geldigheid van de verkiezingen. Javier Solana zei dat dat besluit alleen kan neerkomen op nieuwe verkiezingen. Maar de vraag is ook of het hoogste hof besluit of de verkiezingen in hun geheel over moeten of dat alleen een nieuwe tweede ronde moet worden gehouden.

Janoekovitsj negeerde gisteren de motie van wantrouwen die eerder op de dag tegen zijn regering was aangenomen door het parlement. Hij noemde de beslissing van het parlement illegaal omdat die onder druk zou zijn genomen.