Kamers bijeen op 6 dec.

Het parlement werkt wegens het overlijden van prins Bernhard niet tot en met maandag 6 december. Op die dag is de speciale verenigde vergadering van de Eerste en Tweede Kamer ter herdenking van de prins. Dat hebben de voorzitters van beide Kamers vandaag bepaald, zo meldt de voorlichtingsafdeling van de Eerste Kamer.

Plenaire vergaderingen, commissievergaderingen en andere activiteiten zijn tot nader order uitgesteld. Op de agenda voor vandaag stond onder andere het debat over de begroting van het ministerie van Algemene Zaken en het debat over de fraudebestrijding zorgverzekeringswetten. Ook de commissievergadering over het geneesmiddelenbeleid is uitgesteld. Een bezoek van een delegatie uit de Tweede Kamer onder leiding van Kamervoorzitter Weisglas komende maandag aan het Belgische parlement gaat ook niet door.

Na de bijeenkomst in de Ridderzaal aanstaande maandag om kwart over twaalf hervat het parlement zijn werkzaamheden. Dit betekent dat de werkonderbreking minder lang duurt dan na de dood van prinses Juliana en prins Claus. Destijds vergaderden de Kamerleden niet vanaf het moment van overlijden tot na de uitvaart en de bijzetting van de beide leden van het koninklijk huis. Beide perioden duurden tien dagen.

Het kabinet heeft haar werkzaamheden niet stilgelegd. Alleen de gebruikelijke persconferentie van premier Balkende na de vrijdagse ministerraad gaat morgen niet door. Wel is er een briefing van de RVD.

De premier heeft gisteren na de bekendmaking van het overlijden een speciale vlaginstructie uitgegeven. Alle rijksgebouwen dienen de vlag halfstok zonder wimpel uit te steken. De vlaginstructie geldt tot en met de dag van de uitvaart en de bijzetting. De vlaginstructie in verband met de verjaardag van prinses Amalia op 7 december is ingetrokken. Op overheidsgebouwen zullen op de dag geen vlag en wimpel te zien zijn. De vlaginstructie geldt niet voor particulieren, bedrijven en instellingen, maar zij krijgen wel het advies de instructie te volgen.

Ook heeft de minister-president een speciale luidinstructie uitgegeven. Deze houdt in dat klokluiden alleen is toegestaan op de dag van de uitvaartdienst. Voor plaatselijke tradities geldt een uitzondering.

De RVD heeft een telefoonnummer opengesteld voor vragen van het publiek over het overlijden van Bernhard en op de website van het koninklijk huis is een condoleanceregister geopend.

De NOS heeft in verband met het overlijden van prins Bernhard de televisieprogrammering van vandaag aangepast. Vanaf 20.25 uur staat Nederland 2 de gehele avond in het teken van prins Bernhard.