Kamer veroordeelt acties huisartsen

De Tweede Kamer veroordeelt de acties van de huisartsen. Een meerderheid vindt het onjuist dat huisartsen een conflict met de verzekeraars uitvechten over de rug van de patiënten, zo bleek gisteren bij een bespreking van de plannen van minister Hoogervorst (Volksgezondheid) met de eerstelijnszorg.

Vorige week besloten huisartsen in Twente hun patiënten zonder verder consult door te gaan sturen naar medisch-specialisten en andere hulpverleners. Dinsdag besloot de ledenvergadering van de huisartsenvakbond LHV deze actie vanaf 20 januari landelijk te gaan voeren.

Hoogervorst heeft de acties eerder al scherp veroordeeld. De Inspectie voor de Gezondheidszorg komt tot de conclusie dat ze de veiligheid van de patiënt niet bedreigen. Organisaties van patiënten veroordelen de acties.

De directe aanleiding voor de acties vormt het door de Kamer gesteunde plan om de huisartsenzorg efficiënter te organiseren. Daarbij kan een deel van de taken van de huisartsen worden overgeheveld naar praktijkverpleegkundigen en er dient beter met andere hulpverleners te worden samengewerkt. De huisartsen kunnen dan in een praktijk meer patiënten behandelen. Door de `normpraktijk' te vergroten van 2.350 tot 3.000 patiënten komt er geld vrij voor de financiering van de praktijkondersteuning. Het inkomen van de huisarts (circa 100.000 euro exclusief vergoeding voor de bedrijfskosten) wordt daarbij niet aangetast.

Eerder had Hoogervorst voor die aanpassing vijftig miljoen euro gereserveerd, maar dat bedrag kwam te vervallen toen de huisartsen weigerden het actieprogramma voor de modernisering van de basiszorg te ondertekenen.

Hoogervorst zegde de Kamer toe om te proberen met de LHV over de problemen te praten. Onlangs leek na een gesprek de lucht geklaard, maar een week later werd toch tot de acties besloten. Volgens de minister doen er in huisartsenland veel `spookverhalen' de ronde. Veel huisartsen zijn ,,eenvoudigweg verkeerd geïnformeerd''.