Japan zoekt coalitie voor dollarsteun

Japan is, mogelijk samen met Europa, klaar voor de strijd tegen de goedkope dollar via interventies van de betrokken centrale banken op de internationale valutamarkt.

Dit zegt de Japanse vice-minister van Financiën, Hiroshi Watanabe, vandaag in de Nihon Keizai Shinbun (Japans Economisch Dagblad).

Watanabe refereert aan een mogelijk gezamenlijk ingrijpen met de Europese Centrale Bank, maar zegt niet expliciet dat hij daarover reeds overeenstemming heeft bereikt. ,,Alle belangrijke landen maken zich zorgen over de goedkope dollar'', zegt Watanabe. ,,We zijn nu in een situatie dat Japan en Europa gezamenlijk actie kunnen ondernemen. Gezamenlijke interventie staat centraal bij gezamenlijk optreden.'' Harde woorden aan het adres van de VS gaat Watanabe niet uit de weg in het interview met de krant. ,,Wij verlangen van de VS een blauwdruk voor reductie van het begrotingstekort'', zegt Watanabe, die deze blauwdruk al wil zien vóór de State of the Union – de toespraak tot het Congres waarin de Amerikaanse president aan het begin van elk jaar zijn beleid uiteenzet.

De suggestie dat interventie in de markt lastig zou kunnen zijn nu de Japanse economie zelf juist lijkt te herstellen, veegt Watanabe resoluut van tafel. Hij voegt eraan toe: ,,Wat we nodig vinden doen we. We houden de koersveranderingen nauw in de gaten en hebben de oorlogsstellingen reeds ingenomen.'' Watanabe's positie draagt traditioneel de bijnaam `Mr. Yen'. Ook al is zijn titel `vice-minister', hij is geen politicus maar deel van de ambtelijke hiërarchie van het ministerie en daarin als tweede man verantwoordelijk voor het internationale beleid.

Waarnemers vragen zich al enige tijd af waarom Japan momenteel nog níet in de valutamarkten intervenieert, al is de dollar nu veel verder gezakt dan een jaar terug toen Japan wel ingreep. In 2003 spendeerde Japan 20.000 miljard yen (krap 200 miljard dollar tegen de huidige koers van 102 yen tegen 1 dollar) om de dollarkoers op te krikken. In het eerste kwartaal van dit jaar volgde nog eens 15.000 miljard yen (150 miljard dollar) om de dollar op te stuwen van 105 yen per dollar naar een koers van 112 yen. Vandaag zakte de waarde van de dollar kort tot 101,85 yen, terwijl nog niet is ingegrepen.

De koers van de euro zakte vanmorgen wat terug, na eerder boven de 1,34 dollar per euro te hebben genoteerd. Omstreeks het middaguur gingen er 1,3320 dollar in 1 euro. Op de valutamarkt werd de uitkomst afgewacht van de vergadering vanmorgen van het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB), met mogelijk commentaar over interventies. De Portugese centrale bankier en bestuurlid van de ECB Vitor Constancio wilde vanmorgen niet reageren op het nieuws uit Japan. Ook minister Zalm van Financiën, voorzitter van de volgende week te houden EU-ministerraad van Financiën, gaf geen commentaar. Wel zei hij dat de euro op de agenda van de vergadering zal staan.