Immortel

Immortel is de eerste grote speelfilm van de striptekenaar Enki Bilal, die met zijn bizarre universum vol vliegende ijskasten, mensen, cyborgs en mengvormen een moderne toekomstmythologie heeft geschapen. De postkapitalistische, pre-apocalyptische wereld van de sciencefiction is zijn natuurlijke habitat, zijn tekenstijl is visionair en grimmig. Zijn hoofdpersonen Horus, inderdaad, de Egyptische god met de valkenkop, Jill Bioskop, het marmerwitte meisje met het blauwe haar dat indigo tranen huilt, en de menselijke held Alcide Nikopol zijn hedendaagse cult-iconen.

In de film, waaraan de eerste twee delen van zijn Nikopol-trilogie ten grondslag lagen, interacteren acteurs en computer-creaties lustig met elkaar. De plot steekt nogal bleekjes af tegen de virtuositeit waarmee hij in zijn albums gebeurtenissen weet te vertellen. Maar dan zie je weer dat Egyptische oog, alsof in de toekomst het dollarbiljet zelf tot leven is gekomen om over de wereld te heersen. Wat een beeld! Hebben we nog iets anders nodig om de boodschap te begrijpen?

Regie: Enki Bilal. Met: Linda Hardy, Thomas Kretschmann, Charlotte Rampling, Frédéric Pierrot, Yann Colette. Derrick Brenner. In: Filmmuseum Cinerama, Amsterdam; Filmschuur, Haarlem; The Movies, Utrecht.