Husbands and Wives

De Vlaamse toneelgroep De Tijd maakt een toneelbewerking van Woody Allens film Husbands and Wives. Een echtpaar kondigt aan uit elkaar te gaan. Dit maakt bij een bevriend echtpaar een storm van verontwaardiging los, maar ook lang weggestopte angsten en verlangens. Zodat aan het eind van de rit het tweede echtpaar in scheiding ligt, terwijl het eerste echtpaar het nog eens gaat proberen.

Johan Van Assche regisseert het relatiedrama als een luchtige komedie. De mannen zijn onhandige types, een beetje laf en onvolwassen maar minder scherp neergezet dan in de film. Hun behoefte aan een jongere vrouw heeft bijna iets goeiigs, alsof het logisch is dat elke man van middelbare leeftijd naar een tweede jeugd verlangt. Ook de vrouwen hebben niet de nare trekken die ze in de film hadden. Hier geen harde satire maar een zachtaardige zedenschets.

Wat rest is verbazing over de menselijke ontrouw, over het gemak waarmee men van de een naar de ander fladdert en over het onvermogen de liefde te conserveren. Acteur Lucas Vandervost als Tom hoeft maar een mondhoek te vertrekken en je weet al hoezeer hij zich ergert. Acteur Warre Borgmans als Simon hoeft maar zijn kraag op te zetten en je vermoedt al hoe onbehaaglijk hij zich voelt. Ook dát blijft er over: een minimalistische gebarentaal, schijnbare terloopsheid en innemend spel.

3-4 dec Haarlem, Toneelschuur. 7 dec. Utrecht, Stadsschouwburg. 10 dec Dordrecht, Kunstmin. Inl 0032-32316286 of www.detijd.be