Hof wil strengere straf voor folteraars

Een Turks hof van beroep heeft vanochtend opdracht gegeven tot een nieuw proces tegen vier politiemannen die eerder tot vier jaar en vijf maanden gevangenisstraf zijn veroordeeld wegens het doodfolteren van een student. Het hof van beroep was van mening dat de politiemannen zwaarder moeten worden bestraft.

De zaak dateert van januari 1991. Toen werd Birtan Altinbas, een linkse student, samen met drie andere studenten door de politie van Ankara opgepakt. Een week later werd zijn lijk gevonden.

Inmiddels is de zaak-Altinbas een van de ijkpunten geworden om te zien hoe het met de rechten van de mens in Turkije is gesteld in verband met de Turkse wens om toe te treden tot de Europese Unie. Ankara wordt vaak gekritiseerd wegens martelpraktijken en onvoldoende inspanningen daaraan paal en perk te stellen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell schreef zijn Turkse ambtgenoot Abdullah Gül afgelopen maart nog dat het inderdaad beter ging met de mensenrechten in Turkije maar dat er nog omvolkomenheden bleven. Daarbij noemde hij de kwestie-Altinbas.

Een rechtbank veroordeelde de vier agenten in maart wegens foltering en doodslag tot tien jaar en acht maanden gevangenisstraf. De rechters verminderden deze straffen vervolgens tot vier jaar en vijf maanden gevangenis wegens goed gedrag en omdat het huns inziens niet duidelijk was wie de student had gedood. ,,De rechtbank was erg genereus jegens de politiemannen'', zei de advocaat van Altinbas' familie destijds.

Het hof van beroep in Ankara distantieerde zich vandaag van dat vonnis. Het hof sprak uit dat wel duidelijk was wie Altinbas had gedood, en bepaalde dat de politiemannen ten eerste niet mogen profiteren van enige strafvermindering en ten tweede strenger moeten worden gestraft. Een datum voor een nieuw proces werd niet vastgesteld.