`Het verdriet van oude mensen'

Vanuit de omgeving kwamen mensen naar de hekken van Paleis Soestdijk, waar Bernhard woonde. ,,Misschien dat er nog bekenden langskomen.''

Slechts enkele ramen van het paleis zijn verlicht. De eindeloze gazons tot aan het groene hek zijn zwart. Op de straat en het trottoir voor het paleis schijnen de lampen van de cameraploegen fel op de ongeveer honderd belangstellenden die al snel naar het paleis zijn gekomen. Ze zijn rustig, wat ingetogen misschien, maar er zijn weinig tekenen van droefheid. Bij het hek zijn een paar grafkaarsjes en waxinelichtjes en een enkele bos bloemen te zien.

,,Ik ben hier vooral uit nostalgie. Bernhards dood is de afsluiting van een heel stuk geschiedenis'', omschrijft Marianne van Veen (53) uit Soest haar gevoelens. Haar dochter Natasja (30) vult aan: ,,Ik voel het verdriet mee van oude mensen, omdat hij voor hen zo belangrijk was, het symbool van het koninklijk huis. En bejaarden zijn in deze tijd al zo onzeker. Wij hebben die hippe Máxima en Willem-Alexander, maar daar hebben zij niets mee.''

Rob Bakker (55) is een van de weinige ouderen die 's avonds aanwezig zijn. ,,Een echte bon vivant, iemand die zijn eigen koers vaarde'', zo omschrijft hij zijn ,,buurman''. Zijn hele leven is paleis Soestdijk al zijn beeld van het koningshuis. ,,Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik hier zoek. Toen ik op de televisie hoorde van zijn dood dacht ik `ik loop er toch even heen'.''

Mensen staan in kleine groepjes met elkaar te praten en kijken naar de donkere auto's die het terrein oprijden in de hoop leden van de koninklijke familie te zien. Deze mensen komen allemaal uit Soestdijk, Soest of Baarn. Margo de Vries heeft snel een roos uit een boeket op tafel gehaald toen ze besloot naar het paleis te komen. Veel is er niet te doen of te zien, zegt ze. ,,Misschien dat er nog bekenden langskomen.''

De inwoners van Baarn en Soest, de twee gemeenten waar het paleis mee verbonden was, zien de toekomst zonder koninklijke familie somber tegemoet. Velen hopen dat een van de prinsen zijn intrek zal nemen in het paleis, maar zeggen er ook bij dat ze twijfelen of het een realistisch verlangen is. Paleis Soestdijk zal wel een museum worden, is de meest gehoorde verwachting.

Vanmorgen was de politie klaar met alle veiligheidsmaatregelen. De omgeving van het paleis is afgezet voor auto's, de dranghekken zijn geplaatst, en medewerkers van het Rode Kruis volop present. ,,We staan nu eenmaal in het protocol'', zegt een van de in rode jassen gehulde EHBO'ers. De scouts hebben het nog niet druk met het wegdragen van de bloemen naar het bordes. Slechts de bovenste treden deels bedekt. Ze vervelen zich nog een beetje en ze hebben het koud.

Een bewoonster van Soest is nog huishoudelijke hulp geweest op het paleis en wil daarom niet met haar naam in de krant. Ze vindt de belangstelling wat tegenvallen. ,,Bernhard deed af en toe erg afstandelijk en chagrijnig'', zegt ze, ,,maar toch is het een raar idee dat er niemand meer op het paleis woont.''

    • Hanneke Chin-A-Fo