`Het is de overheid alleen toegestaan een nieuwe regel in te voeren indien er tegelijkertijd twee worden afgeschaft'

Ik benijd je, Geert. Je doet niks en toch heb je succes.

Stel dat je eens hard aan het werk zou gaan, plannen smeedde en geniale geestverwanten om je heen verzamelde, was Nederland dan niet in een mum een paradijs?

Zover zal het nooit komen, vrees ik, want toen je eens al je moed bij elkaar raapte en aan het werk ging, kwam je niet verder dan een tienpuntenplan. Tien punten en je was klaar, Geert.

Een zee van tijd restte. Voor de kapper, bijvoorbeeld.

Goeie hemel, ik had gezworen het nooit meer over je haar te hebben. Je haar komt me de keel uit. Ik lust het rauw, dat hoofddeksel van je. Iedereen heeft het over je haar, of ze dankbaar zijn dat er eindelijk een goeie opvolger is opgedoken van het weerbericht en de hondenpoep op straat. Voor de notoire zeurders is je haar een uitkomst.

Nee, ik zal het nooit meer over je haar hebben, Geert, nooit meer, al heeft het de kleur van een drie maanden niet verschoonde onderbroek. Ik wil het hebben over je ware talent. Over het talent om niks te doen en toch succes te hebben.

Er wordt niet op je geschoten en je wint zetels.

Je duikt niet onder en je wint zetels.

Je vertikt het je onderbroek te verschonen en je wint zetels.

Zo'n wonderkind wil iedereen in huis.

Jozias van Aartsen nodigt je van harte uit terug te keren naar de VVD. Je zegt van nee en wint er zetels bij.

Wouter Bos liebäugelt naar je en verklaart je tot geschikte partner voor de PvdA. Je zegt nee en wint er zetels bij.

Jozias van Aartsen begint verschrikkelijker dingen te roepen dan jij om zetels van je af te snoepen en je de wind uit de zeilen te nemen, uit nijd lanceert hij een vijfpuntenplan en ten einde raad een tweepuntenplan, je geeft geen kik en wint er almaar zetels bij.

Nu blijkt uit een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid dat het kabinet-Balkenende jammerlijk heeft gefaald in zijn voornemen de regelgeving te verminderen. Er komen juist veel regeltjes bij. De bureaucratie neemt verstikkende vormen aan.

,,Kijk, als je eenmaal knalhard wordt afgerekend op je prestaties, kun je je afvragen of je heel zieke mensen wel moet opnemen'', luidt het commentaar van Wim van der Meeren, bestuurder van een ziekenhuis in Tilburg. Zover is het al gekomen.

Alleen jij spint er weer garen bij, Geert. Had jij niet een heel punt van je tienpuntenplan gewijd aan de noodzaak de regelgeving van de overheid terug te dringen? Nu dan. Eén kleine inspanning en je gaf al het goede voorbeeld. Alleen jij had oog voor de regeldruk die de belegerde burger beknelt.

Het wordt je in de schoot geworpen, Geert. Alweer mag je toekijken en scoren. Het kabinet-Balkenende bedient je op je wenken.

    • Gerrit Komrij