GOERNE

Na excellente opnamen van Schumanns liederencycli Dichterliebe en Liederkreis op. 39 wijdt de Duitse bariton Matthias Goerne (1967) zich nu aan een verzameling losse liederen van Schumann. De selectie bevat bekende balladen als Belsazar en Die beide Grenadiere naast verschillende verrassingen, waaronder een groep minder bekende liederen op teksten van Nikolaus Lenau.

Goerne bezit een heldere, flexibele maar in de diepte warm ronkende bariton. Daarmee brengt hij alle denkbare schakeringen tussen licht en donker, hoop en wanhoop, vreugde en verdriet tot leven. Tekst is voor Goerne alles, maar zijn voordracht behoudt een aangenaam naturel. Bijzonder mooi is het `mezza voce' in de sombere ballade Die Löwenbraut, die ondanks de vele strofen nergens verzandt in eenvormigheid. Daaraan dragen ook de pianobegeleidingen van Eric Schneider bij. Bijzonder is ook Goernes intieme uitvoering van Goethes Nachtlied (`Über alle Gipfeln') en de selectie uit Schumanns liefdesliederen aan zijn toekomstige bruid Clara, gebundeld als Myrthen (op.25). Een hoogtepunt daarvan is het zo vaak uitgevoerde lied Du bist wie eine Blume (Heine), dat Goerne met zijn breekbare voordracht werkelijk schuchter en verliefd laat klinken.

Matthias Goerne (bariton) en Eric Schneider (piano): Schumann Lieder (Decca, 475 6012)

    • Mischa Spel